Hlavní obsah

Ondráčka odchází po 18 letech z Transparency International

Foto: Veronika Pietrowská

David Ondráčka.

Reklama

Pověřeným ředitelem se stal Petr Leyer, který je dlouholetým seniorním právníkem Transparency International a expertem na problematiku korupce.

Článek

David Ondráčka odchází po osmnácti letech z protikorupční organizace Transparency International (TI). Tu posledních třináct let řídil. Pověřeným ředitelem se v pátek stal Petr Leyer, který je dlouholetým seniorním právníkem TI a expertem na problematiku korupce.

„Třináct let v čele organizace je dlouhá doba, boj s korupcí je maraton a v Česku bohužel zdaleka nekončí. Byla to pro mě velká jízda, občas divoká a složitá. Dělal jsem to vždy naplno, odvážně a otevřeně. Hodně věcí se mi snad povedlo změnit, mnoha nekalým zájmům jsem zkřížil cestu, šel do ostrých sporů se zájmovými skupinami, úředníky i politiky, řešil politickou korupci, financování kampaní, zneužívání dotací nebo regulaci hazardu,“ rekapituluje Ondráčka.

„Cítím, že je pro mě čas, abych tu káru předal. Chtěl bych také poděkovat všem mým kolegyním a kolegům, se kterými jsem měl možnost spolupracovat, bez vás by to nešlo,“ dodává.

Ondráčka do TI ČR nastoupil v roce 2002 na pozici projektového manažera. Ředitelem se stal o šest let později.

Předseda správní rady TI ČR Jan Spáčil ocenil Ondráčkovu práci. Odcházející předseda podle něj pomohl otevřít desítky závažných korupčních kauz a aktivně lobboval za zlepšení klíčové protikorupční legislativy. „Stal se výraznou veřejnou tváří boje proti korupci v České republice,“ míní Spáčil.

35 korupčních kauz i Babišův střet zájmů

TI ČR, která patří k mezinárodní síti nevládních organizací Transparency International, vznikla v roce 1998. Jejím cílem je mapovat stav korupce v Česku a aktivně přispívat k jejímu omezování. V TI ČR pracuje 13 zaměstnanců a sedm stážistů.

Podle údajů na svém webu upozornila organizace na 35 korupčních kauz a připomínkovala šest protikorupčních zákonů. Ke kauzám, které organizace řeší, patří mimo jiné otázka střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Předseda vlády organizaci v minulosti opakovaně označil za zkorumpovanou. Letos v únoru středočeský krajský soud nepravomocně rozhodl, že se premiér za toto označení nemusí omlouvat. Podle soudu Babišova vyjádření významně nezasáhla do práv organizace.

Rozpočet TI ČR je kolem 11 milionů korun ročně. Financována je z darů od lidí a firem, grantů a dotací. Část peněz na své aktivity získává například organizováním školení či analýzami korupčních rizik pro firmy.

Reklama

Doporučované