Hlavní obsah

Opoziční recepty na bydlení: Omezit kupce ze zahraničí a opravit zákon

Foto: Shutterstock.com

Předvolební projekt Seznam Zpráv.

Reklama

aktualizováno •

Pořídit si vlastní bydlení je pro rodiny rok od roku náročnější. Byty jsou nedostupné a tím pádem drahé. Zeptali jsme se kandidátů na premiéra, jaké řešení nabízejí.

Článek

Pro zájemce o nové bydlení nezazněly tento týden dobré zprávy. Index dostupnosti bytů nejprve ukázal, že od loňského března poklesla v celé zemi dostupnost bezmála o třetinu. Důvodem je nejen růst cen nemovitostí, který v období vrcholící koronakrize nabral na rychlosti, ale také rostoucí úrokové sazby hypotečních úvěrů.

To záhy potvrdily dvě největší banky – Česká spořitelna a ČSOB. Informovaly, že zdražily hypotéky.

A optimismus nepřidal v rozhovoru pro Seznam Zprávy ani ekonom Radovan Vávra, který ujistil, že v nejbližší době ceny nemovitostí klesat nezačnou. Důvod je podle něj prostý – extrémně nízké tempo povolování staveb. Co s tímto pesimistickým výhledem chtějí udělat kandidáti na premiéra?

Otázka pro příštího premiéra

Seznam Zprávy spustily velkou volební anketu Otázka pro příštího premiéra. Ptáme se až do říjnových voleb na aktuální otázky. Pravidelně se obracíme na tři předsedy stran, kteří podle průzkumů mají reálnou šanci stát se premiérem – na předsedu ANO Andreje Babiše, lídra koalice Pirátů a Starostů Ivana Bartoše a šéfa koalice Spolu Petra Fialu. Pokaždé ale také volíme „divokou kartu“ a daný dotaz pošleme i dalším lídrům.

Řadu rodin v Česku trápí drahé a nedostupné bydlení. Jak chcete tuto situaci řešit?

Petr Fiala, předseda ODS, lídr koalice Spolu

Je před námi reálná hrozba, že vlastní bydlení bude luxusem a nedostupné pro mladé lidi. Během posledních 6 let se délka stavebního řízení prodloužila ze 120 na 246 dní. Česko je v jeho délce až na 157. místě na světě. Vláda místo řešení situace věci naopak dál komplikuje – např. vznikem stavebního superúřadu, který zavádí nový a bohužel pokažený stavební zákon. Ten musíme hned opravit, aby se podle něj dalo rychleji a jednodušeji stavět. Chceme také zjednodušit předávání státních pozemků městům a obcím pro výstavbu bytů a také využívat brownfieldy, aby města nerostla jen dále do krajiny, ale co nejúčelněji se využily stávající plochy. Významné úspory lidem i firmám přinese snížení DPH na výstavbu a rekonstrukci bytů na 10 %. Chceme podpořit první bydlení, aby lidé dosáhli lépe na hypotéky, bez ohledu na věk nebo rodinný stav.

Ivan Bartoš, předseda Pirátů, lídr koalice Pirátů a Starostů

Napravíme zpackaný vládní stavební zákon. Chceme stavět rychle, snadno a bez ubíjející byrokracie. To zajistíme mimo jiné skutečnou digitalizací – většinu agendy vyřídí lidé online. Zrušíme centrální stavební úřad a obnovíme místní blíže občanům. Zrušíme nesmyslné regulace a umožníme obcím, aby si mohly vytvořit pravidla na míru a vytvářet vlastní bytový fond, který pomůže zmírnit astronomické ceny bytů. Máme připravený zákon o podpoře v bydlení – obce budou moci využít různých forem poradenství v kontaktních centrech bydlení. Umožníme výstavbu dostupných a sociálních obecních bytů. Podpoříme regiony proti vylidňování. Dobrá dopravní obslužnost a vysokorychlostní internet příznivě ovlivní možnosti bydlení, podnikání i místní ekonomiku a vznik pracovních míst v regionech.

Andrej Babiš, předseda hnutí ANO

Andrej Babiš na zaslanou otázku neodpověděl.

Robert Šlachta, předseda hnutí Přísaha

Bydlení je základní potřeba a stát musí pomoct se zlepšením jeho dostupnosti. Vlastnické bydlení se musí vyřešit zrychlením výstavby. Novému stavebnímu zákonu dáváme šanci, pokud se ale výstavba bytů nezrychlí, budeme prosazovat jeho úpravu. Budeme trvat na důsledné kontrole zákonných lhůt. Nedostatek nájemního bydlení chceme, po vzoru Vídně, řešit tak, aby v Česku ve velkém začaly stavět nájemní byty obce a samosprávy. Ne jenom startovací byty a byty pro lidi v nouzi, ale i běžnou výstavbu. Tyto projekty by se financovaly ze soukromých a veřejných peněz. Taky prosadíme zákon o sociálním bydlení, který pomůže vyřešit bydlení pro lidi v nouzi.

Michal Berg/ Magdalena Davis, spolupředsedové Strany zelených

Bydlení, které si lidé mohou dovolit, je naší prioritou. Stát i obce musí více podporovat výstavbu cenově dostupného nájemního bydlení. Nájemní byty musí být k dispozici nejen lidem s postižením, seniorům nebo vybraným profesím, ale postupně i běžné střední třídě, jako je to třeba v Rakousku. Stavět je potřeba s ohledem na klimatickou krizi, proto upravíme stavební předpisy, které neodpovídají potřebám dneška a výstavbu zdražují, například zrušíme nutnost minimálního počtu parkovacích míst u nových domů. Omezíme spekulace chytrým zdaněním a zregulujeme investice do nemovitostí ze zemí mimo EU. A samozřejmě schválíme zákon o sociálním bydlení, abychom zastavili obchod s chudobou.

Reklama

Doporučované