Hlavní obsah

Oprava hradu Kost na Jičínsku je hotová ze dvou třetin

Foto: Profimedia.cz

Hrad Kost.

Reklama

Oprava gotického hradu Kost na Jičínsku, která začala na podzim 2019, je hotová z více než dvou třetin.

Článek

„Dosud se prostavělo zhruba 66 milionů korun z celkových asi 100 milionů korun, které zahrnují i projektovou dokumentaci, archeologický průzkum nebo restaurátorské práce. Rekonstrukce památky by měla skončit do konce roku 2021,“ řekl kastelán Jan Macháček. Hrad patří rodině Kinských dal Borgo.

„Průběh prací je podle harmonogramu, neztrácíme čas, mělo by nám to bez problému vyjít. Dvě třetiny finančních prostředků se proinvestovaly,“ řekl Macháček.

Podle něj se podařilo dokončit v areálu hradu archeologický průzkum, terénní práce, opravu hradebního zdiva a většiny povrchů paláců. „Zbývá západní strana Vartemberského paláce, západní strana hradeb a většina povrchů nádvoří, kde se provádí nové dláždění,“ řekl Macháček.

Současná rekonstrukce je nejkomplexnější v novodobé historii hradu. Zahrnuje stabilizaci podloží pod hradem, odvodnění areálu a sanaci a stabilizaci parkánových a hradebních zdí. Náklady na rekonstrukci jsou asi 100 milionů korun, dotace z evropského programu IROP pokryje 80 procent uznatelných nákladů.

„Nejviditelnějšími změnami bude nová dlažba, většina nádvoří byla dosud zatravněna, a obnova fasády na hradních palácích. V posledním časovém úseku hradu fasáda na nich nebyla,“ řekl ČTK Macháček.

Archeologický výzkum zpřesnil datování vzniku hradu a také podobu, jakou měl ve 13. století. „O Kosti se uvažovalo v počátcích jako o menší tvrzi, která měla jednu obrannou věž a jinak byla tvořena dřevěnou palisádou a dřevěnými stavbami. Díky archeologickému výzkumu jsme zjistili, že od svého počátku byla Kost na svoji dobu poměrně velkým hradem, měl vstupní kamennou bránu a velkou obrannou věž, která mohla dosahovat výšky až 30 metrů. To, že už ve 13. století se nejednalo o malý dřevěný hrádek, ale skutečně velký kamenný hrad, je pro nás zásadní změna,“ řekl ČTK Macháček.

Podle něj výzkum také posunul vznik hradu o několik desetiletí do minulosti, a to do poloviny 13. století. „Nelze to tvrdit stoprocentně, ale je to naše teorie. Musíme počkat na vyhodnocení nálezů,“ dodal Macháček.

Reklama

Doporučované