Hlavní obsah

Optimismus z Ministerstva financí: česká ekonomika poroste víc, koruna bude k euru za 25,50

Česká ekonomika je v dobré kondici, MF počítá s nárůstem až o 4,1 procenta.

 

Reklama

Ministerstvo financí potvrdilo v nejnovější prognóze, že počítá se zlepšující se kondicí české ekonomiky. Posílit by měla také koruna vůči euru.

Článek

Oproti zprávám z pololetí je na tom nyní - ve třech čtvrtinách roku - česká ekonomika ještě lépe, ukázala aktuální zpráva Ministerstva financí. To odhadlo růst v letošním roce na 4,1 procenta a pro příští rok na 3,3 procenta. Ještě v létě přitom byly prognózy až o procento nižší.

I česká koruna si polepší. Ministerstvo financí počítá v odhadech s jejím posilováním vůči euru. Kurz by se měl v příštím roce pohybovat v průměru 25,5 Kč/EUR, letos ještě 26,4 Kč/EUR.

Vyšší by měla být ve srovnání s červencovou prognózou inflace. Její průměrná míra by letos i příští rok měla být asi 2,4 procenta. Jde o nárůst oproti minulým odhadům, a to zejména pro rok 2018, kdy se původně mělo jednat o 1,6 procenta.

Jako rizikový faktor vidí ministerstvo uspořádání vztahů mezi Velkou Británií a Evropskou unií, ale i výrazné zpomalení růstu čínské ekonomiky. Narůst by mimo jiné měly ceny ropy.

Reklama

Doporučované