Hlavní obsah

Ostře sledované ohnisko nákazy. Zasažené jsou hlavně nemocnice

Foto: Profimedia.cz

Testovací místo před nemocnicí v Chebu.

Reklama

Pohraniční regiony, hlavně na hranicích s Německem, patří mezi ty s horší situací nákazy koronavirem. Podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly jde o ložiska, která bude potřeba bedlivě monitorovat.

Článek

V úterý přibylo v chebské nemocnici 9 nakažených zdravotníků a tři pacienti. Že jde o lokální ohnisko nákazy, potvrdil na středeční tiskové konferenci i náměstek ministra zdravotnictví, Roman Prymula: „Nejživější problém je v tuto chvíli v Nemocnici Cheb, kde je 87 potvrzených případů mezi pacienty i personálem.“

Ve středu proto začalo před nemocnicí testování všech zaměstnanců i jejich rodinných příslušníků. S tím budou pomáhat také vojáci, kteří již do oblasti zamířili. Nemocnici naopak opustí negativně testovaní pacienti, rozdělí si je mezi sebe jiná zařízení, v první vlně půjde o karlovarskou a sokolovskou nemocnici.

Poměr pozitivně testovaných na 100 000 obyvatel je na Chebsku v současné době vyšší než v Praze. Ta přitom donedávna byla nejnakaženější oblastí i díky hustotě obyvatel na kilometr čtvereční.

V přepočtu je v západočeském okrese momentálně 292 nakažených na sto tisíc obyvatel, v hlavním městě je toto číslo téměř o 160 pozitivně testovaných nižší. Jenže jde o kumulativní čísla - tedy údaje za celou dobu koronavirové epidemie.

V okrese je téměř dvojnásobek kumulativně nakažených než ve zbylých dvou obvodech kraje dohromady. Jen z pondělí na úterý toto číslo narostlo o 19 nových případů. Virus se v oblasti šíří především ve zdravotnických zařízeních. Například v mariánskolázeňské nemocnici bylo v úterý nakaženo 34 pacientů a 11 zaměstnanců.

Důležitější otázkou však je, kolik je v okrese lidí, kteří se z nemoci ještě nevyléčili, a jsou tak stále nakažení. Krajská hygienická stanice Karlovy Vary ale spolu s Vysočinou a Pardubickým krajem nezveřejňují počet vyléčených na okresní úrovni. Lze tak pouze odhadovat, kolik případů je v okrese stále aktivních a kolik už bylo vyléčeno.

Jako pomůcka může sloužit doba od potvrzení nákazy u daného pacienta, protože necelá polovina případů byla potvrzena před více než třemi týdny. Vzhledem k mediánu délky průběhu onemocnění, který je podle WHO u lehkých průběhů dva týdny, je pravděpodobné, že skutečné číslo momentálně nemocných by mohlo být až zhruba polovina ze všech potvrzených případů.

To potvrzuje i KHS Karlovy Vary. V současné době je ze 270 pozitivních případů evidováno 117 vyléčených a 19 úmrtí. Tedy aktivních případů je na Chebsku momentálně 134.

Za hranicemi nebezpečí nečíhá

Sousedící okresy na německé straně na mapě kumulativních případů svítí podobně jako Cheb v Česku. Němci ale mají podstatně rozsáhlejší a podrobnější datové sady. Proto z nich lze zjistit, že v posledním týdnu v těchto okresech přibyly pouze jednotky nových nakažených. Většina z nich navíc byla jen navýšením počtu, kdy onemocnění není přesně ukotveno v čase. Mohlo tedy jít o starší případy, na které se přišlo později. Okresy tak na německé kumulativní mapě vyčnívají spíše z toho důvodu, že se jimi prohnala infekce již před několika týdny.

Reklama

Související témata:

Doporučované