Hlavní obsah

Palčivá otázka: Co až se covid potká s chřipkou

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Vědci zatím nevědí, co covid-19 dělá v přítomnosti jiných virů.

Článek

Vědcům dělá velkou starost otázka, jak se vypořádají s blížící se zimní chřipkovou sezonou. V té letošní se budou muset potýkat také s epidemií nemoci covid-19, která nejeví známky ústupu.

„Prvním problémem bude zjistit, který virus pacient má. Chřipku, covid-19 a jiné sezonní onemocnění dýchacích cest na základě symptomů prakticky nelze rozeznat,“ varuje Barbara Rath z University of Nottingham v listu The Guardian, který o problému informoval.

„Ani symptom ztráty chuti a čichu, který vykazuje mnoho lidí s covid-19, není unikátní. Potřebujeme lepší diagnostické testy, protože na tom rozdílu záleží. U pacientů s koronavirem zdravotnický personál potřebuje plnou ochrannou výbavu, proti chřipce ale může být očkován,“ dodala.

Prozatím nelze přesně predikovat, co covid-19 dělá v přítomnosti jiných virů. Víme, že člověk, již nakažený chřipkou, se covid-19 nakazit může. Prvním případem úmrtí na covid-19 mimo Čínu byl 44letý muž na Filipínách, který chřipku měl. Stále ale s jistotou nevíme, zdali a do jaké míry chřipka onemocnění covid-19 zhoršuje. Florian Krammer z lékařské fakulty Mount Sinai v New Yorku ale poukazuje na fakt, že oběť covid-19 na Filipínách byla poměrně mladá.

Lékaři z wuchanské nemocnice Tongji uvádí, že při vypuknutí epidemie v lednu a únoru letošního roku bylo mnoho pacientů nakažených oběma viry, covid-19 i chřipkou. Na základě čínských dat se zdá, že infekce oběma viry šance pacientů na přežití ve srovnání s lidmi nakaženými pouze covid-19 nezměnila, měli ale větší poškození srdce.

Jinde však dopady kombinace chřipky a covid-19 zatím pozorovány nebyly. Evropu covid-19 zasáhl v březnu, kdy chřipková sezóna právě končila, zatímco v Austrálii povinná karanténa utnula šíření chřipky i koronaviru hned v počátku. Na podzim se v Evropě ale zpřísněná opatření příliš neočekávají, je tedy možné, že se koronavirus s chřipkovým virem setkají napřímo.

Vakcína proti chřipce na příští zimu se již vyrábí. Výrobci tvrdí, že zpřístupní co nejvíce dávek, ale očekávají, že poptávka převýší nabídku. Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock tento týden oznámil „největší program očkování proti chřipce v historii“. Systém britského veřejného zdravotnictví (NHS) údajně nakoupil více vakcín než v loňském roce, kdy jich bylo k dispozici 25 milionů.

OSN navíc varovala, že v souvislosti s pandemií covid-19 ve světě dramaticky poklesl počet očkování dětí. Pravděpodobnost, že dnes narozené dítě bude mít do pěti let naočkované všechny doporučené vakcíny, je nyní méně než 20 procent, uvedla podle agentury AP organizace. Jak vyplynulo z květnové studie v celkem 82 zemích, většina z nich přerušila kvůli šíření covid-19 své očkovací kampaně. Například přerušeno či téměř přerušeno bylo více než třicet očkovacích kampaní proti spalničkám, což by mohlo vést k dalšímu šíření této vysoce nakažlivé choroby.

Nejhorší variantou by podle vědců bylo, kdyby se letos objevil zcela nový chřipkový virus, proti kterému populace nemá kolektivní imunitu. Nejenom, že by nyní vyráběná vakcína nefungovala, nová vakcína by za méně než šest měsíců nevznikla.

Nebezpečná prasečí chřipka

Na konci června čínští vědci objevili nebezpečný chřipkový virus u prasat. Nový typ viru prý má všechny charakteristiky nutné k tomu, aby v budoucnu vyvolal pandemii. Píše se to ve studii, která byla otištěna ve sborníku americké akademie věd (PNAS). Vědci virus označili jako G4 s tím, že je geneticky příbuzný s virem H1N1, který vyvolal v roce 2009 pandemii prasečí chřipky a zabil na 18 000 lidí.

G4 „má všechny nezbytné znaky vykazující jeho vysokou adaptabilitu k přenosu na člověka“, stojí ve studii, kterou napsali vědci z čínských univerzit a čínského střediska prevence proti nemocem.

Špatnou zprávou je, že se virem nakazilo relativně velké množství lidí pracujících s prasaty - krevní testy na protilátky ukázaly, že se nakazilo 10,4 procenta těchto lidí. V populaci obecně bylo nakažených 4,4 procenta. Studie prokázala, že se virus už na člověka přenesl, ale zatím není dokázáno, že se šíří z člověka na člověka, což je podmínka pro vznik pandemie.

Podle webu The Guardian je nutné k nadcházející chřipkové sezoně přistupovat obezřetně. Míra úmrtnosti by mohla být vysoká, nemocnice by nemusely takový nápor zvládat. Jediným způsobem, jak se vyhnout neustálé nutnosti nové vakcíny pro každou chřipkovou sezonu, je podle webu The Guardian vyvinutí vakcíny, která by fungovala proti všem kmenům chřipky. Poté by stačilo se nechat očkovat jednou nebo dvakrát, jakou u jiných nemocí.

Ve skutečnosti se „univerzální“ vakcína proti chřipce ve výzkumných laboratořích zkoumá už léta. Žádná z nich však neprošla zkouškami bezpečnosti a účinnosti, která je pro uvedení léku na trh nutná.

To je podle vědců způsobeno tím, že takové testy je schopna provést pouze velká farmaceutická společnost, u nichž je zájem o univerzální vakcínu proti chřipce malý, protože by to znamenalo nahrazení stávající vakcíny, kterou si lidé musí koupit každý rok, za jednu, kterou by potřebovali pouze jednou či dvakrát za život.

Izraelská společnost Biondvax oznámila, že dokončila testy univerzální vakcíny, jichž se účastnilo 12 400 lidí. Závěrečné výsledky se očekávají do konce roku. „Pokud dopadnou dobře, Biondvax je připraven vyrobit 20 milonů dávek ročně, případně dostavět výrobní závody,“ říká hlavní vědec společnosti Tammy Ben-Yedidia.

Příští rok tento problém tedy už možná existovat nebude. Ale pro první skutečnou chřipkovou sezonu můžeme jen doufat, že kombinace koronaviru a chřipkového viru zdravotnické systémy nepřetíží.

Reklama

Doporučované