Hlavní obsah

Pardubice pokračují v přípravě připomínky zaniklé synagogy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Během února či března by Pardubice měly mít konečný návrh, jak by mohla vypadat budoucí připomínka zaniklé synagogy na dnešní Palackého třídě.

Článek

Na jejím místě dnes zčásti stojí Dům služeb. Podle dosavadního návrhu by měl být v místě vyznačen půdorys židovské modlitebny.

„Dohodli jsme se se zástupcem Židovské obce, že částku 450.000 korun, kterou vyčlenila Nadace pro rozvoj města Pardubic, použijeme na zpracování projektové dokumentace. Nadace také převezme přípravnou fázi projektu,“ řekl dnes novinářům během on-line konference primátor Martin Charvát (ANO). Radnice se musí ještě domluvit s architekty magistrátu na definitivní podobě záměru, aby nebyl v kolizi s plánovanou přestavbou Palackého ulice.

Podle Charváta by se měla příští rok dokončit projektová dokumentace, z níž by vyplynula i cena. „Budeme jednat i s majiteli Domu služeb na spolupráci na projektu a máme přislíbeno, že bychom spolu s Židovskou obcí uspořádali i veřejnou sbírku. Máme také jednoho partnera, který je připraven nám pomoci zorganizovat i charitativní koncert,“ uvedl Charvát. Město by chtělo projekt také představit Ministerstvu kultury a pokusit se získat na něj dotaci.

Novorománská synagoga z druhé poloviny 19. století ustoupila výstavbě křižovatky v letech 1958 a 1959. Dům služeb tam vznikl na přelomu 60. a 70. let. Postavilo ho družstvo Dřevotvar. Po roce 1989 se transformovalo na společnost s ručením omezeným. V roce 2015 již zchátralou budovu vlastníci prodali. Nový majitel při rekonstrukci fasády sundal i pamětní desku, kterou tam v roce 1992 nainstalovalo město jako připomínku na synagogu a židovské obyvatele Pardubic.

Reklama

Doporučované