Hlavní obsah

Pardubická nemocnice využije dobrovolníky, zdravotníků je málo

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Nemocnice Pardubického kraje pociťují výrazný nedostatek zdravotnického personálu. Část onemocněla covidem-19, další trpí jinými chorobami nebo jsou doma na ošetřování člena rodiny, někteří jsou vyčerpáni.

Článek

Nemocnice využijí pomoci dobrovolníků, zvláště dobrovolných hasičů, členů Českého červeného kříže a studentů Fakulty zdravotnických studií Univerzity Pardubice. „Výpadek některých zaměstnanců znamená, že někteří zaměstnanci musí jejich nepřítomnost nahradit. Proto jsme řešili velmi vážnou situaci pro průběh vánočních svátků a začátku roku 2021,“ řekl novinářům hejtman Martin Netolický (3PK). Původně kraj počítal s tím, že dobrovolníků bude víc, ukázalo se však, že musí být očkováni proti hepatitidě typu B.

V nemocnicích by mělo působit 12 dobrovolných hasičů a deset členů Českého červeného kříže, což by zatím mělo stačit. Zájem studentů je malý, přihlásilo se jich asi deset, protože univerzita nyní nevyučuje a začíná zkouškové období. Dobrovolníci by měli dostávat odměnu 105 korun na hodinu, pracovat budou v dvanáctihodinových směnách.

Dobrovolníci již ve středu nastoupí v Pardubické nemocnici, budou pracovat hlavně jako sanitáři. V odběrovém centru v Chrudimské nemocnici budou působit vojáci. Další zatím hejtmanství povolávat nechce, armáda by se mohla zapojit do odběrových týmů od 28. prosince.

Personál chybí hlavně v Chrudimské nemocnici, kde byla kvůli nákaze koronavirem uzavřena lůžková část chirurgie. V nemocnici chybí asi 140 zdravotních sester, což je polovina celkového stavu. Gynekologicko-porodnické oddělení se po dvou týdnech otevřelo toto pondělí. „Nepříznivý vývoj je i v Pardubické nemocnici,“ řekl člen představenstva společnosti Nemocnice Pardubického kraje Vladimír Ninger. V listopadu vypomáhalo v nemocnicích až 140 studentů, ale ti nyní již tolik času nemají.

Nemocnice v Pardubickém kraji opět více omezily plánované operace. Covidová lůžka byla pro pacienty, kteří už nepotřebují akutní péči, zřízena v Odborném léčebném ústavu v Jevíčku, od počátku roku se opět obnoví tato lůžka v Rehabilitačním ústavu v Brandýse nad Orlicí

Reklama

Doporučované