Hlavní obsah

Pelikán se před odchodem z politiky zastal muže odsouzeného za vraždu na 15 let vězení

Foto: Seznam.cz

Ministr Robert Pelikán podal stížnost k Nejvyššímu soudu.

Reklama

Nejvyšší soud musí znovu projednat případ bývalého strážníka Pavla Koblížka, který po incidentu při vstupu na diskotéku zastřelil jednoho muže.

Článek

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán se pár dní před tím, než odejde z politiky, zastal muže odsouzeného za vraždu.

Jde o příběh bývalého strážníka Pavla Koblížka, který se v prosinci 2014 domáhal vstupu na diskotéku. Po incidentu s ochrankou klubu ve Vysokém Mýtě jednoho ze soků zastřelil.

Koblížka soudy odsoudily k 15 rokům vězení. Případ řešil i Ústavní soud, podle kterého překročil meze nutné obrany.

Po Pelikánově stížnosti, kterou podal ve prospěch bývalého strážníka, ale teď Nejvyšší soud musí znovu posoudit, zda se Koblížek před osudným výstřelem přiměřeně nebránil útoku.

Muž byl v době incidentu opilý, ochrance diskotéky ukazoval odznak strážníka a se společníky se chtěl dostat do klubu zdarma. Bodyguardi je dovnitř nepustili, a tak muži začali odcházet, když jeden z nich zřejmě dovnitř nastříkal pepřový sprej.

Lidé z diskotéky pak začali Koblížka pronásledovat. „Nadávali mu a vyhrožovali, bylo způsobilé v obviněném vzbudit obavu, že na něj poškození chtějí fyzicky zaútočit, a to tím spíše, že jeden z nich zdemoloval automobil, o němž se domníval, že patří obviněnému,“ píše ve stížnosti Pelikán.

Jednal v akutním stresu, píše ministr

Ministr má za to, že bývalý strážník jednal v akutním stresu. „Útok poškozených, který se stupňoval, vnímal tak, že může přerůst v násilí ohrožující jej na životě,“ pokračuje dále Pelikán.

Podle něj tuto verzi potvrzuje i fakt, že se Koblížek nesnažil utéct, ale čekal na příjezd policie. Ministr doplnil, že pro muže mluví i to, že oba protivníky střelil při fyzické potyčce jen jednou.

„V okamžiku, kdy jej bratři začali pronásledovat, nelze vyloučit, že se obviněný domníval, že jsou dány podmínky nutné obrany,“ uvedl Pelikán.

Podle ministra tak pochybil pražský vrchní soud. Ten zrušil původní zprošťující rozsudek. Pelikán tak chce, aby Nejvyšší soud tento verdikt zrušil a aby Vrchní soud v Praze rozhodl znovu.

Reklama

Doporučované