Hlavní obsah

Peníze na integraci migrantů poputují raději na náboje pro policisty

Foto: Jan Handrejch / Právo / Profimedia, Profimedia.cz

Více peněz na munici, méně na integraci cizinců. Návrh komunistického poslance má šanci uspět.

Reklama

Podle zjištění Seznam Zpráv je ministryně financí nakloněna přesměrovat desítky milionů na policejní munici podle návrhu komunisty Ondráčka.

Článek

Policie by v příštím roce měla mít možnost nakoupit si více střeliva a taky ochranných prostředků pro své muže a ženy. Podle zjištění Seznamu má totiž velkou šanci projít návrh komunistického poslance Zdeňka Ondráčka, který chce přidat policistům peníze na munici a balistickou ochranu.

Celkově jeho návrh počítá s tím, že by se přelilo 120 milionů korun. Z toho 90 milionů korun by mířilo na munici a zbylých 30 milionů korun na ochranné prostředky proti střelám, střepinám a bodným zraněním. Naopak by peníze mimo jiné sebral z kapitoly, která myslí na dobrovolné hasiče nebo integraci cizinců.

Seznam se konkrétně na tento pozměňovací návrh k rozpočtu na příští rok ptal ministryně financí Aleny Schillerové. „Návrhu se nebráním, protože peníze přečerpává v rámci jednoho resortu,“ řekla správkyně státní kasy. Navíc má návrh podle ní podporu i ministra vnitra Jana Hamáčka.

Schillerová pak připomněla, že Zdeněk Ondráček už uspěl v minulém roce s podobným návrhem. Tehdy peníze na balistickou ochranu pro policisty a majetek pro hasiče odčerpal na úkor Ministerstva životního prostředí.

Komunistický poslanec svůj návrh vysvětluje tím, že chybí dostatečné skladové zásoby munice, které nedokážou vykrýt „nepředvídatelné zvýšení potřeb výcviku“. Dodatečná výzbroj by zároveň sloužila jako pojistka, kdyby vypadlo zásobování v rámci veřejných zakázek.

Peníze by se naopak odčerpaly z jiných položek rozpočtu Ministerstva vnitra. Konkrétně 100 milionů korun z kapitoly „Nákup služeb“ a 20 milionů korun z nenápadné kapitoly „Neinvestiční transfery neziskovým a podobným organizacím“.

Podle dokumentu Zpráva ke státnímu rozpočtu pro rok 2020 jsou peníze z takzvaných neinvestičních transferů využívané na Ministerstvu vnitra k podpoře už výše zmíněných dobrovolných hasičů, integraci cizinců z třetích zemí a také na činnosti v oblasti humanitární pomoci.

„Z této podsložky jsem si dovolil navrhnout odebrat 20 milionů, které by sloužily na dvě základní potřeby Policie České republiky, to znamená nákup munice a nákup balistické ochrany příslušníků bezpečnostních sborů,“ řekl při odůvodnění komunistický poslanec Zdeněk Ondráček s tím, že na ni bylo v posledních třech letech vyčleněno 40 milionů korun a na příští rok se navýšila na 70 milionů korun.

Jenomže zpráva popisující státní rozpočet na příští rok uvádí jiná čísla. Na neinvestiční transfery neziskových organizací bylo alokováno 137,5 milionů korun v roce 2017, v roce 2018 pak 150,2 milion korun a v letošním roce se rozpočet propadl na 61,2 milionů korun. Příští rok se pak počítá s navýšením na 111,2 milionů korun.

Reklama

Doporučované