Hlavní obsah

Peníze potečou proudem. V posledním čtvrtletí bude stát rekordně utrácet

Foto: vlada.cz

Ministryně financí Alena Schillerová.

Reklama

Něco málo nad 400 miliard. Ministryně financí Schillerová slíbila nižší schodek.

Článek

Do plánovaného schodku 500 miliard se státní finance nepropadnou. V rozhovoru pro Seznam Zprávy to poprvé oznámila ministryně financí Alena Schillerová.

„Za předpokladu, že nebudou žádná plošná opatření ekonomického typu, že nebudeme něco plošně kompenzovat, tak tipuji, že se deficit bude pohybovat nad 400 miliardami. Když moc, tak bude 450 miliard,“ uvedla doslova.

Tím zároveň připustila, že v posledních třech měsících bude stát rekordně utrácet. Pro naplnění hranice čtyř set miliard se stát musí zadlužovat tempem o 50 miliard korun měsíčně, přitom v uplynulých třech měsících nepadal rozpočet ani polovičním tempem.

„Patnáct miliard bude příspěvek důchodcům, v posledním čtvrtletí se vždycky víc investuje,“ přiblížila ministryně Schillerová, v čem mohou být mimořádné náklady. Například loni stát za poslední čtvrtletí vydal na investicích 55 miliard, skoro čtyřicet procent celkové roční útraty. Letos stát investuje větším tempem, a pokud se ho bude držet i koncem roku, musí si ministerstvo financí připravit 70 miliard.

Na druhé straně je pravda, že koncem roku rostou i příjmy. V posledních letech inkasovala státní pokladna za čtvrté čtvrtletí na daních vždy 26–27 procent ročního výběru. Zároveň se posílá nejvíc faktur do Bruselu, proto Česká republika obvykle dostane v závěru roku třetinu všech dotací.

Reklama

Doporučované