Hlavní obsah

Zeman odvolal Petříčka z funkce ministra zahraničí

Foto: vláda.cz

Nyní již bývalý ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD)

Reklama

aktualizováno •

Prezident Miloš Zeman dnes odvolal Tomáše Petříčka (ČSSD) z pozice ministra zahraničí, informoval o tom mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Zároveň Zeman pověřil vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) řízením resortu.

Článek

Ministerstvo zahraničí tak do doby, než se rozhodne Lubomír Zaorálek, povede šéf ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček. Řekl, že to je na přechodnou dobu a hned jak to bude možné, předá řízení resortu novému ministrovi.

„Dnes předám premiérovi Andreji Babišovi návrh na jeho (Petříčkovo) odvolání. Není to rozhodnutí pana premiéra ani pana prezidenta. Je to rozhodnutí sociální demokracie a doufám, že po této změně bude působit srozumitelněji,“ komentoval konec Petříčka předseda ČSSD na tiskové konferenci v Lidovém domě.

Hamáček také upřesnil, jak teď bude vypadat výměna na Ministerstvu zahraničí. „Mám jasno o tom, kdo by ho měl nahradit, nabídl jsem to Lubomíru Zaorálkovi. Je to pro mě záruka, že se na české zahraniční politice nic nezmění. Působil tam, za jeho vedení jasně ukázal, že má svoje priority a že rozhodně nebude otáčet kormidlo české zahraniční politiky,“ popsal Hamáček, jak by měla vypadat výměna v Černínském paláci.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček novinářům potvrdil, že už nejspíš dnes skončí jako ministr. Hamáček mu to oznámil už v neděli.

„Teď už tyto spekulace mohu potvrdit, včera jsem se potkal s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem, který mi potvrdil, že předloží návrh na mé odvolání premiérovi Andreji Babišovi. Nezaznamenal jsme kritiku k mé práci, ale vnímám to, že to je politické rozhodnutí,“ řekl na tiskové konferenci na Ministerstvu zahraničních věcí Petříček.

Končící ministr předpokládá, že ještě dnes navrhne premiér Andrej Babiš jeho odvolání prezidentovi Miloši Zemanovi, a neočekává, že by prezident měl s jeho koncem problém.

„Není tajemstvím, že jsem dlouhodobě Pražskému hradu a prezidentovi trnem v oku. V poslední době zejména z důvodu jako jsou například Dukovany nebo otázka očkování, kdy říkám, že bezpečnost a zdraví našich občanů je zásadní,“ vyjmenoval Petříček důvody, proč podle něj nebyly vztahy mezi Hradem a Ministerstvem zahraničí dobré.

Stranická škatulata?

Jak už zaznělo, Petříčkovu pozici by měl převzít dosavadní ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). A jeho by nahradil poslanec ČSSD a starosta Náchoda Jan Birke. Ten už pro Seznam Zprávy potvrdil, že dostal nabídku na funkci ministra kultury - a „s úctou a pokorou“ ji přijal.

Podle informací Seznam Zpráv ale zatím není jasné, kdy by se Zaorálek mohl vrátit do Černínského paláce. Některé kulturní instituce premiéra Andreje Babiše vyzvaly, aby ministra kultury neměnil. Zaorálek se navíc podle dnešního vyjádření pro server Novinky.cz necítí připraven opustit Ministerstvo kultury a vrátit se do čela české diplomacie, kterou už jednou řídil.

Výměna ministrů ČSSD přichází po víkendovém sjezdu menší vládní strany, v níž Hamáček obhájil funkci, zatímco Petříček při volbě předsedy neuspěl. Už minulý týden skončil v Babišově menšinové vládě ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), kterého vystřídal Petr Arenberger. Stal se tak už čtvrtým ministrem tohoto resortu za víc než rok trvání koronavirové epidemie.

Reklama

Doporučované