Hlavní obsah

Petříček poletí do USA běžnou linkou. Vládní speciál se opravuje, podnikatelská delegace má smůlu

Foto: ČTK/Šulová Kateřina

Šéf české diplomacie Tomáš Petříček.

Reklama

Po dlouhých sedmi letech zamíří představitel české vlády na oficiální návštěvu Spojených států. Do Ameriky ovšem ministr zahraničí Tomáš Petříček poletí běžnou linkou. Vládní Airbus musel na „technickou“.

Článek

Má to být cesta, která otevře Andreji Babišovi bránu Bílého domu. Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček jako první ústavní činitel po sedmi letech navštíví oficiálně Spojené státy a při jednáních se svým americkým protějškem hodlá mimo jiné vyjednat setkání Donalda Trumpa s českým premiérem.

Přes nesporný význam cesty pro tuzemskou zahraniční politiku bude delegace nezvykle skromná. Ministr nepoletí vládním speciálem, ale běžnou komerční linkou. Důvodem je nepříjemná souhra okolností: jeden z dvou Airbusů, které Česká republika vlastní, totiž musel na pravidelnou servisní prohlídku. A druhý bude v tu dobu k dispozici premiérovi, který se ve stejnou dobu chystá také na zahraniční cestu.

„Letoun je momentálně ve společnosti Lufthansa Technik AG v Hamburku. Letoun zde není z důvodu poruchy, nýbrž jde o výrobcem předepsanou a plánovanou údržbu. Dle plánu bude zpět v provozu v druhé polovině měsíce března,“ vysvětluje mluvčí Ministerstva obrany, pod které vládní letka spadá, Jan Pejšek.

Zbylé dva menší stroje, které má vláda k dispozici, nemají na zámořský let dostatečnou kapacitu nádrže.

Létání vládními speciály není přitom jen o pohodlí a luxusu během cesty. Zástupci státu na palubu kromě účastníků vládní delegace berou také podnikatele, pro které je účast na oficiální akci ceněnou šancí pro navázání kontaktů a dohodnutí nových kontraktů.

Nepsaným zvykem je také vzít do letadla delegaci novinářů, kteří tak mají možnost účastnit se většiny oficiálního programu a získávat informace z první ruky přímo od účastníků jednání.

Petříček oproti tomu bude do Spojených států cestovat pouze se svými nejbližšími spolupracovníky a ochrankou, dohromady nebude mít výprava ani deset členů.

„Budeme cestovat v minimalistickém formátu, zhruba pět až šest lidí plus policisté doprovázející ministra kvůli bezpečnosti,“ potvrdil Seznamu Michal Bucháček z tiskového odboru Ministerstva zahraničí.

Připomeňte si jeden z loňských dílů satirického pořadu Šťastné pondělí: Je tu duben, prezident Zeman jede do Bílého domu. Nebo... On vám to Kmoníček vysvětlí.Video: Šídlo Jindřich, Shutterstock.com, Seznam Zprávy, Youtube.com

Reklama

Doporučované