Hlavní obsah

Petříček: Prioritou našeho předsednictví bude rozšíření EU

Foto: vlada.cz

Ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Reklama

Prioritami českého předsednictví v Evropské unii (EU) v druhé polovině roku 2022 budou rozšíření bloku, zajištění stability v širším sousedství EU nebo spolupráce s asijskými státy.

Článek

„Za Ministerstvo zahraničí mohu zmínit, že jednou z priorit bude západní Balkán a rozšíření Evropské unie. Samozřejmě také otázka zajištění stability v širším sousedství Evropské unie i s ohledem na problematiku migrace a konfliktů zejména v Africe. A také hovoříme o spolupráci s asijskými státy, to by mohla být důležitá priorita,“ řekl Petříček v rozhovoru pro ČTK.

Co se týče přistoupení dalších zemí do bloku, chce Česko zajistit respektování nové metody procesu rozšiřování, jež byla přijata loni na jaře. Věří, že v první polovině letošního roku už bude zahájena mezivládní konference se Severní Makedonií a Albánií, což je nástroj k jednání o přistoupení kandidátských zemí k evropské legislativě.

Ministr zkritizoval snížené náklady na organizaci předsednictví, považuje je za podhodnocené. Rozpočet českého předsednictví bude 1,24 miliardy korun, proti předchozímu předsednictví v roce 2009 je zhruba třetinový. Podle bruselských diplomatů je to nejnižší částka, s níž se hodlá nějaká členská země své klíčové role zhostit a limituje to české možnosti prosadit své priority.

„Není to o tom, že bychom chtěli vynakládat zbytečné prostředky na různé reprezentativní akce, ale chceme především zajistit, že prosadíme třeba své priority v evropské legislativě, že posuneme vztahy s klíčovými partnery Evropské unie tam, kde myslíme, že by měly být,“ řekl ministr.

Antigenní testy pro cestu do zahraničí

Petříček dále v rozhovoru řekl, že věří, že by se po zlepšení epidemické situace v Evropě mohly začít plošně uznávat antigenní testy na koronavirus při cestování přes hranice.

Uznávání antigenních testů, které jsou méně přesné, ale rychlejší a levnější než PCR testy, se aktuálně řeší například pro pendlery jezdící za prací do Německa. „Co se týče širšího užití, hovořili jsme o tom opakovaně s Ministerstvem zdravotnictví. Bohužel teď narážíme na jistou rezervovanost u kolegů na ministerstvu, ale věřím, že až se situace epidemiologicky v Evropě uklidní, tak by se mohly plošně začít uplatňovat a uznávat,“ uvedl Petříček.

Petříček je přesvědčen, že po nějakou dobu bude pro cestování do jiných zemí variantou buď předložení negativního testu, nebo potvrzení o očkování proti covidu-19. Lidém, kteří se očkovat nemohou, nebo na ně ještě nepřijde řada, by cestování mohly usnadnit právě antigenní testy.

„Když třeba nebudete ještě moci být očkován nebo třeba i z důvodu jiné nemoci se nebudete nikdy moci nechat očkovat, tak aby tady byla možnost cestovat s použitím testů, ideálně antigenních,“ uvedl ministr.

Ministr v rozhovoru také uvedl, že je příznivcem zavedení korespondenční volby pro Čechy v zahraničí. Ulehčilo by to situaci krajanům, pro které cesta na ambasádu kvůli hlasování často znamená několik hodin v letadle a velké finanční náklady.

Reklama

Doporučované