Hlavní obsah

Pilulka utržila 1,6 miliardy za pololetí. Virus ovlivnil výsledky lékáren

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Lékárny Pilulka utržily v pololetí meziročně o 45 procent více.

Článek

Skupina lékáren Pilulka, která působí na českém, slovenském a rumunském trhu, utržila v prvním pololetí letošního roku 1,6 miliardy korun. Internetové tržby vzrostly meziročně o 68 procent, kamenné lékárny pak utržily o třetinu více než ve stejném období loni. Společnost to uvedla v tiskové zprávě.

Pilulka v současnosti provozuje 155 kamenných lékáren v Česku, jednu kamennou lékárnu na Slovensku a internetové lékárny Pilulka.cz, Pilulka.sk a Pilulka.ro.

Skupina uvedla, že její tržby tvoří přibližně z poloviny internetový prodej a z poloviny tržby kamenných lékáren s označením Pilulka Lékárna. Část sítě kamenných lékáren je provozována společností Pilulka a část formou franšíz. Bez franšízových lékáren, které nejsou součástí výkazů společnosti, dosáhla Pilulka v pololetí provozního zisku EBITDA 16 milionů korun. Loni ve stejném období vykázala ztrátu 21 milionů korun. Čistý zisk společnost nesdělila.

„Na trzích, kde jsme již delší dobu a dosáhneme určitého objemu, jako je Česká republika, dokážeme být zajímavě ziskoví, a to i přesto, že nadále významně investujeme. Česko bylo za první pololetí provozně v zisku 21 milionů korun. Slovensko je též provozně ziskové. Chceme expandovat v Rumunsku, kde jsme zatím provozně ztrátoví, ale vyrostli jsme na pětinásobek loňských tržeb,“ řekl dnes spolumajitel Pilulky Martin Kasa.

Společnost připomněla, že první pololetí významně ovlivnila pandemie koronaviru. „V prvních týdnech koronavirové krize Pilulka spustila projekt eRecept.cz, který umožňuje pacientům rezervovat si léčivé přípravky na předpis ve většině českých lékáren. Před několika týdny pak Pilulka.cz spustila první PilulkaBox, kde umožnila zákazníkům bezobslužné vyzvednutí zboží v Pilulka Lékárně,“ uvedla mluvčí skupiny Kateřina Schotliová.

Skupina Pilulka působí na českém a slovenském trhu od roku 2013 a na rumunském trhu od konce roku 2018. Společnost zaměstnává přes 380 lidí, převážně se zdravotnickým vzděláním. Většinově ji vlastní české fyzické osoby.

Největší lékárenskou sítí v Česku je Dr.Max ze skupiny Penta, která má 460 poboček. Firmě loni v ČR stouply tržby za prodej zboží a služeb meziročně o 11,5 procenta na 20,01 miliardy korun. Celkem na českém trhu působí podle údajů Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) přes 2500 lékáren. Lékárny v ČR každoročně za léčiva a zdravotnické prostředky utrží kolem 70 miliard korun.

Reklama

Doporučované