Hlavní obsah

Piráti spustili ostrou část kampaně do europarlamentu peticí proti Babišovi

Volby do Evropského parlamentu se budou v České republice letos konat 24. a 25. května.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Do kampaně Piráti vyrazili s volebním autobusem a peticí vyzývající k tomu, aby premiér nezastupoval Česko na summitech EU, dokud se neočistí před soudem.

Článek

Piráti zahájili poslední část kampaně před květnovými volbami do Evropského parlamentu. Do pirátského centra na Palackého náměstí v Praze dorazil předseda strany Ivan Bartoš, lídr kandidátky Marcel Kolaja a kandidáti Mikuláš Peksa a Lukáš Blažej, aby představili volební autobus a nejdůležitější body dvacetimístného volebního programu.

Mezi priority Pirátů patří boj proti daňovým rájům. „Kde firma podniká, tam má také danit,“ řekl lídr kandidátky Marcel Kolaja. K důslednějšímu zdanění firem má sloužit takzvaná digitální daň, kterou Piráti připravují.

Pod hesly „Svobodná Evropa“ a „Internet bez cenzury“ chtějí Piráti mimo jiné revidovat současnou podobu zákona o duševním vlastnictví. „Budeme tlačit na komisi, aby znovu otevřela reformu copyrightu,” řekl Kolaja.

Občané podle Kolaji často Evropské unii nerozumí. „Umožníme občanům dívat se transparentně na to, jak pracujeme,“ řekl lídr kandidátky. Evropská politika podle něj musí být transparentnější a otevřenější lidem.

Čtvrtý muž na pirátské kandidátce Lukáš Blažej upozornil na programové body v oblasti klimatu. Piráti by rádi přesunuli více peněz na opatření pro ochranu klimatu a snížili poměr fosilních paliv. Pro boj se suchem je podle Blažeje klíčové zadržování vody v krajině. Evropské dotace do zemědělství by proto měly být podmíněné udržitelností.

Piráti do kampaně vyrazili s malým volebním autobusem, z větší části proskleným. Autobus je kromě sloganu „Evropa potřebuje Piráty“ ozdoben zvětšeným budíkem v černobílých pirátských barvách, který je umístěn na střeše a oznamuje, že je za pět minut dvanáct. Piráti kromě programových priorit představili i volební Pirátské noviny, jichž nechali vyrobit půl milionu výtisků.

Petice proti Babišovi

Místopředseda Pirátů Mikuláš Peksa v rámci spuštění kampaně představil petici proti Andreji Babišovi. Premiér by podle ní neměl Česko zastupovat na summitech EU, dokud se neočistí z podezření, že porušuje evropská pravidla o střetu zájmů.

„Chceme českým občanům předložit tuto petici, ve které je chceme zapojit do diskuse o střetu zájmů pana premiéra a umožnit jim, aby se vyjádřili,“ řekl Peksa. Signatáři petice mají mimo jiné vybídnout Babiše, aby funkci premiéra předal někomu, kdo není podezřelý ze zneužití evropských dotací.

Podezření, že Babiš porušuje unijní nařízení o střetu zájmů platné od loňského srpna, vznesla kromě Pirátů nevládní organizace Transparency International ČR. Babiš podle ní může i po vložení holdingu Agrofert do svěřenských fondů holding ovlivňovat, zároveň má jako předseda vlády vliv na jednání o podobě evropského rozpočtu a o rozdělování evropských dotací v Česku. Babiš to opakovaně odmítl.

Před květnovými volbami do Evropského parlamentu má největší podporu hnutí ANO, podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění mu chce dát hlas 28 procent voličů. Preference ODS dosáhly v dubnu 12 procent, Pirátů 10,5 procenta a komunistů deset procent. Sociální demokraty by volilo 8,5 procenta lidí. Podpora SPD, koalice Starostů (STAN) s TOP 09 i lidovců se pohybuje kolem pěti procent.

Volby do Evropského parlamentu se budou v České republice letos konat 24. a 25. května, vybírat se bude 21 europoslanců.

Reklama

Doporučované