Hlavní obsah

Pití a party. Bohatí cizinci nepřijeli, Riviéra si zvyká na mladé Francouze

Foto: Profimedia.cz

Nošení roušek je v Nice povinné, při ilegálních party se ale na hygienická pravidla nehledí.

Reklama

Azurové pobřeží vsadilo na image koronavirového bezpečí. Motivace přilákat co největší množství turistů přináší na konci sezony své ovoce. Zároveň ale také problémy s alkoholem, ilegálními party a nedodržováním hygienických norem.

Článek

Nestabilní situace v mnoha jižních destinacích nahrála přílivu turistů, a tak to od půlky července na Azurovém pobřeží vypadá, jako by se sem nahrnula celá Francie a s ní i zbytek Evropy, který nepodléhá cestovním omezením. Propagace se vydařila tak, že ubytovací kapacity i restaurace ve všech kategoriích praskají ve švech. Problém ale spočívá v typologii těchto turistů. Chybějící návštěva bohaté americké, blízkovýchodní či ruské klientely nakonec donutila profesionály v pohostinství snížit ceny a tím také přilákat „jiný“ druh zákazníků. Toto zvláštní léto tak po krátké úlevě přináší jistý druh neklidu.

Půlnoční démoni

Vzrušení v nočních ulicích, jež nevysychá až do kuropění, a ležérní nedbalost, rytmovaná touhou užít si naplno, dokud to jde, nakonec vyústila v různé nepokoje, rvačky, noční hluk a problematické chování bez respektu k hygienickým nařízením. Atmosféra, která nemá nic společného se začátkem léta.

Po celé délce bulváru Croisette postávají skupiny mladíků, kteří vypadají jako přesídlení z pařížského předměstí. „Tato populace je často psychologicky méně stabilní, se sklonem k agresivnímu jednání a alkoholu. A možná je i trochu více virulentní. Současné klima je velmi nervózní,“ upozorňuje zkušený policista.

Citlivým aspektem tohoto tématu je vysoký podíl mladých lidí z velkých francouzských měst, kteří bez možnosti užít si prázdniny v obvyklých letoviscích Španělska, Řecka nebo zemí Magrebu si přijeli tentokrát povyrazit na Azurové pobřeží i se svou typickou představou o zábavě, spojenou s někdy nekontrolovatelnými excesy, posílenými alkoholem a drogami. Fenomén zvyšujícího se neklidu lze vysvětlit uzavřením nočních klubů i přetlakem z jarní karantény, která vyvolává opačný extrém.

Majitel jedné z restaurací poblíž Promenade des Anglais v Nice popisuje noční pikniky na oblázkové pláži hlavní tepny, kde se shlukuje velké množství turistů po celé léto. Někdy kolem šíši, jindy kolem pár lahví piva či vodky a především v doprovodu hlasité hudby. Městská policie posílila centrum Nice každý večer o padesát policistů.

„Do 15. července jsme zaznamenali 300 přestupků všeho druhu, což je dvakrát více než v loňském roce,“ říká zástupce starosty města Anthony Borré. Místní lidé, kteří obvykle odjíždí v nejvyšší sezoně na dovolenou, tentokrát zůstali, a tak je na přeplněné Riviéře těsno a atmosféra se přehřívá nejen dlouhodobě vysokou letní teplotou.

Když teplota stoupá do hlavy

Tropické léto na Riviéře dostává do varu nejen přehřáté „plážovníky“. Cédric Forino, klinický psycholog z Nice, vysvětluje, že vysoké teploty ovlivňují naše vnímání a trpělivost, a tak během vlny veder může snadno dojít k podrážděným reakcím a vzrůstu agresivity. Zvláštní napětí tak způsobuje od konce července různé druhy násilí. Výjimkou nejsou ani bodná zranění, jako v Cannes-La Bocca, několik dalších útoků nožem v centru či přístavu v Nice, nebo dokonce i přestřelky na problematických předměstích Moulins či Ariane - obětí byli tři lidé.

Noční hlídka z Juan les Pins, kde jsou léta zvyklí na mladé návštěvníky zdejších diskoték, však zůstává spíše klidná: „Každé léto je to stejná písnička. Máme tu menší rvačky a delikvenci, ale před třiceti lety to bylo mnohem horši. Každý druhý večer jsme šli na pěsti! Na veřejných plážích je trochu nepořádku, ale nic ohromujícího.“

Elektro Riviéra tajně

Davy mladých návštěvníků se mezitím vyžívají spíše mírumilovnou zábavou na tajných diskotékách v pronajatých luxusních vilách a na venkovních divokých techno party. „Hledáme jakékoli neobvyklé místo,“ potvrzuje jeden z propagátorů této nové vlny, která se rychle šíří na sociálních sítích a přitahuje tak na francouzskou Riviéru kvůli uzavření nočních klubů stovky lidí. Tuto tendenci potvrzuje mnoho policejních zdrojů.

„Neexistuje žádný způsob kontroly, tito ‚tajní tanečníci‘ se organizují naprosto vyzpytatelně. Jsou to převážně studenti, kteří nemají žádnou zkušenost s pořádáním oficiálních událostí, kde bezpečnost zajišťuje soukromá ochranka,“ naříká vyšetřovatel.

Nedávno si mladí dali schůzku v jedné honosné vile ve Vallauris s panoramatickým výhledem na záliv Cannes: žádní sousedé, obrovský dům a bazén s téměř olympijskými rozměry. „Skvělá party s top DJ,“ říká jeden z účastníků party s více než 300 účastníky.

Blízko Mandelieu se od začátku léta pro změnu pořádá polní elektro na utajeném statku se zázemím ve stodole. Jindy se koná party přímo nad útesy mořského pobřeží. Pro představu jedna z nepůsobivějších oblastí pobřeží Saint-Jean-Cap-Ferrat: po malé procházce po přímořské stezce dojdete do utajené zátoky Gavinette s výhledem na malebné Villefranche, těžko najít úžasnější místo na taneční parket! Pět hodin elektro party na pontonu za bílého dne a na dvě stě tanečníků v transu.

S rouškou v kapse

Neuvěřitelný úspěch těchto spontánních diskoték vyvolává však otázku hygienické bezpečnosti. Mladí jsou často považováni za zdroj nekontrolovaného šíření koronaviru kvůli bezohlednému chování. Na pozvolný nárůst nakažených stále více měst reaguje zavedením povinného nošení roušky v ulicích v nejvíce frekventovaných čtvrtích a centrech: Nice, Saint Tropez, Marseille, Hyères, Aix en Provence…

Jenže nejednotná nařízená způsobují zmatky a špatnou informovanost. Stačí se rozhlédnout třeba po Promenade des Anglais v Nice, kde koncentrace průchozích stěží dovolí bezpečný odstup. Nošení roušky tu opravdu není pro většinu návštěvníků zrovna ve zvyku i přes hrozící pokutu 135 euro, a pokud vůbec, prochází se jen s rouškou staženou pod bradu. Stát nedokáže zavést jednotnou politiku a epidemiologové nad nařízeními kroutí hlavou.

I když je v současné době počet denních úmrtí daleko od temných hodin epidemie a situace v intenzivní péči zůstává stabilní, od minulého týdne se začala pozvolna zhoršovat a jih Francie - Alpes-Maritimes spolu se sousedním Bouche de Rhône a Var zaznamenávají zvyšující se počet infikovaných. Hospitalizace na Azurovém pobřeží jsou sice na nízké úrovni, v národním měřítku však představují největší nárůst.

Reklama

Související témata:

Doporučované