Hlavní obsah

Plán českého předsednictví je hotový. VIP dostanou lososa, ostatní svíčkovou

Foto: vláda.cz

Andrej Babiš se šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou.

Reklama

Kabinet Andreje Babiše předá nové vládě takřka hotový předpokládaný program českého předsednictví EU – ve hře je setkání s americkým prezidentem v pražských kulisách.

Článek

V letošní předvolební kampani se hraje i o jeden zajímavý bonus. Budoucí český premiér si za svého vládnutí Česku pořídí mnoho fotek se světovými státníky s historickou hodnotou, a to díky českému předsednictví EU v druhé půlce roku 2022.

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Podle vládních dokumentů, které Seznam Zprávy prošly, se Praha má příští rok hlavně v září stát takřka centrem světové politiky. Do české metropole přijedou předsedové a předsedkyně vlád zemí EU – a dost možná i americký prezident Joe Biden.

Končící vláda už stihla vypsat klíčová výběrová řízení na organizaci summitů a konferencí. A naposledy i na catering pro předsednické akce.

Jak dostat Bidena do Prahy

Stát teď aktuálně hledá dodavatele občerstvení na tyto akce, jde zatím o předběžné tržní konzultace. Zjišťuje, za kolik jsou české firmy schopné připravit lososa a kaštanové pyré pro VIP a svíčkovou a kapří hranolky pro jejich doprovod.

Na přípravy předsednictví padne minimálně 1,34 miliardy korun. Součástí zadávací dokumentace je i předběžný kalendář českého předsednictví EU, dokument se jmenuje Indikativní výhled jednotlivých akcí.

Na 12.–13. září je podle něj v Praze plánované „neformální jednání na vysoké úrovni EU–USA“. Zda jde o „vysněnou“ prestižní schůzku s nejmocnějším mužem světa Bidenem, mluvčí vlády Jana Adamcová Seznam Zprávám nepotvrdila. O tomto plánu se ale v politickém zákulisí již mluví.

V září 2022 má podle vládního dokumentu v Praze proběhnout také klíčový summit českého předsednictví EU se všemi státníky zemí EU. Podobný souběh těchto dvou akcí přitom Praha zažila už v roce 2009 během českého předsednictví EU, kdy za unijními politiky pod taktovkou české vlády do Prahy dorazil tehdy čerstvý prezident USA Barack Obama.

Bylo to však také v době, kdy – před Lisabonskou smlouvou – měly předsednické země širší pravomoci než dnes. Biden už unijní summit navštívil letos v červnu – to ale bylo v Bruselu, do tehdy předsednického Portugalska nezavítal.

Karta Dukovany

„Právě Brusel summit EU–USA v Praze spíš chtít nebude, vidí to jako svou kompetenci,“ řekl Seznam Zprávám důvěryhodný diplomatický zdroj, který si vzhledem k citlivým diplomatickým okolnostem nepřál být jmenován.

Česku ale může hrát do karet i fakt, že tou dobou bude probíhat tendr na výstavbu nového bloku v Dukovanech, kterého se má zúčastnit i americký Westinghouse. Strategický jaderný tendr zvyšuje diplomatickou „cenu“ Česka i diplomatický „provoz“ v zemi. Americký prezident by tak mohl mít o důvod víc do české metropole zavítat – a lobbovat za severoamerického uchazeče.

Vrcholné mezinárodní akce se mohou odehrát také na Pražském hradě. To by byla velkolepá rozlučka pro českého prezidenta Miloše Zemana, kterému v té době bude pomalu končit mandát.

„S panem prezidentem jsem zmínil možnost uskutečnit summit v prostorách Pražského hradu, a to vzhledem k unikátnosti a reprezentativnosti prostor,“ řekl už dříve Babiš Seznam Zprávám. V roce 2009 se summit EU i setkání s prezidentem USA konaly v Kongresovém centru u pražského Vyšehradu.

Svoje předpokládané termíny už mají podle vládních materiálů i další velké akce předsednictví – zejména 16 „ministeriád“, kdy se do Česka sjedou členové vlád z celé sedmadvacítky, vždy podle resortu. Například ministři zahraničí EU, což bývá velmi sledované jednání, mají do Prahy přijet koncem srpna, stejně jako ministři obrany.

Na Hlubokou už ne

Zatímco v roce 2009 umístila vláda Mirka Topolánka tyto „malé summity“ do regionálních metropolí či na symbolická místa – například ministři zahraničí EU přijeli za tehdejším českým šéfdiplomatem Karlem Schwarzenbergem na zámek Hluboká v jižních Čechách –, tentokrát všechny tyto konferenční akce proběhnou v Praze.

Během půl roku v čele Evropy se v Česku uskuteční také kolem 120 dalších vysokých jednání a konferencí. V Praze by v té době měla být například ministerská konference na téma migrace či zvláštní konference o rovných právech mužů a žen. A jde často i o dílčí témata, svou konferenci budou mít například generální ředitelé státních správ myslivosti zemí EU, experti na terorismus či na bezpečnost potravin.

České předsednictví EU začne 1. července 2022. Symbolicky rok před zahájením opozice zkritizovala Babišovu vládu za liknavou přípravu.

„Česká vláda plánuje vyslat asi o pětinu lidí méně, než kolik v průměru vyslaly státy před námi. Práce přitom bude naopak více. Vyzvali jsme proto vládu, aby na Stálé zastoupení vyslala přibližně o čtyřicet diplomatů více. Jen tak lze mít jistotu, že vyjednáme opravdu dobré podmínky pro naše občany a prosadíme změny v zájmu naší země,“ uvedl pirátský poslanec František Kopřiva.

Reklama

Doporučované