Hlavní obsah

Pirát Bartoš v Bruselu. Je to kampaň a jde i o Babišovy miliardy

Foto: Jan Mihaliček

Ivan Bartoš odjel v pondělí jednat do Bruselu.

Reklama

Šéf Pirátů odcestoval do Bruselu. Zvolil symbolické datum – přesně za rok začne Česko předsedat Evropské unii. Cestu vykazuje jako kampaň před říjnovými parlamentními volbami.

Článek

Ivan Bartoš má ve svém bruselském programu řadu unijních těžkých vah – v čele s šéfem Evropského parlamentu Davidem Sassolim. Tato instituce tvrdě kritizuje českého premiéra Andreje Babiš (ANO) kvůli jeho střetu zájmů.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Podle svého vyjádření letí Bartoš do unijní metropole na takřka premiérskou cestu. Má jít o ojedinělý výjezd za české hranice v předvolební době.

„Na řadě setkání budu jednat o obnově České republiky po covidu, ale i o finanční pomoci pro naše tak často opomíjené regiony, jako je Ústecko a Karlovarsko,“ uvedl kandidát na premiérský post předvolební koalice Pirátů a Starostů.

Bartoš má v plánu setkat se také s Čechy žijícími v Bruselu, jde o tisíce lidí – ostatně také s volebním právem. Zároveň se netají tím, že v Bruselu bude vystupovat proti premiérovi Babišovi.

„Tématem bude rovněž střet zájmů Andreje Babiše, který si skrz své firmy neoprávněně odklání miliardy z peněz daňových poplatníků. Chceme zajistit, aby se podobné věci do budoucna nemohly opakovat, což máme zahrnuto i v našem velkém protikorupčním programu,“ uvedla k cestě mluvčí Sadílková.

Babiš dlouhodobě osočuje Piráty, že proti němu vedou „kampaň“ v Bruselu. Na jaře Evropská komise potvrdila, že je podle ní český premiér ve střetu zájmů, v červnu europarlament přijal rezoluci, v níž tento střet zájmů ostře odsoudil.

Setkání s transgender političkou

Bartoš si naplánoval setkání s již zmíněným šéfem Evropského parlamentu, italským sociálním demokratem Sassolim, eurokomisařkou pro evropské fondy Elisou Ferreirou či dokonce s místopředsedkyní belgické vlády Petrou de Sutter z místní strany Zelených.

„Belgie vysoce převýšila požadavky na investice do digitálních a udržitelných technologií, což je i podle Pirátů správná cesta ven z covidové krize. Právě z první vlny, která Belgii tvrdě zasáhla, se země na rozdíl od české vlády dobře poučila, čímž se chceme inspirovat,“ dodal Bartoš.

De Sutter je také první transgender političkou v Evropě. Otázka transgender komunity je v Česku momentálně vysoko na politické agendě poté, co lidi neztotožněné se svým biologickým pohlavím napadl prezident Miloš Zeman, jemuž jsou prý „bytostně odporní“.

„Omluvil jsem se jí za nehorázné výroky našeho prezidenta vůči trans lidem,“ uvedl Bartoš po setkání s političkou.

Cestu Bartoš vykazuje jako akci v rámci předvolební kampaně – náklady na ni se objevují na volebním transparentním účtu jím vedené koalice.

„Piráti a Starostové se snaží být pro voliče maximálně transparentní a naplňovat slib, že budeme otevření ještě vysoce nad zákonnou povinnost. Proto všechny výdaje, které by mohly být byť vzdáleně spojovány s kampaní, do limitu kampaně férově zahrnujeme,“ uvedla mluvčí Pirátů Karolína Sadílková.

Bartoše po unijní metropoli provází jeho spolustraník a místopředseda Evropského parlamentu Marcel Kolaja.

Velvyslankyně chybí

V Bartošově programu naopak chybí jméno české velvyslankyně při EU Edity Hrdé. České ambasády ve světě přitom běžně zařizují program i „svým“ opozičním politikům, pokud tam mají oficiální jednání.

Hrdou si na unijní post „na sílu“ dosadil premiér Andrej Babiš (ANO) – a to v době, kdy se jeho pozice na české politické scéně zdála neotřesitelná. Po volbách ji teď ale může zdědit právě opozice – a to v citlivém čase jen pár měsíců před zahájením českého předsednictví EU. To startuje přesně za rok – 1. července 2022. Velvyslanci při evropských institucích v Bruselu jsou klíčovou osobou pro organizaci i výkon předsednictví EU.

„Během mé návštěvy v Bruselu nemáme schůzku naplánovanou, s českými diplomaty se v rámci svých cest ale samozřejmě běžně setkávám,“ sdělil Seznam Zprávám Bartoš.

Velvyslanec při EU má specifické postavení. I když patří mezi diplomaty Ministerstva zahraničních věcí, funguje na krátko s celou vládou a zejména premiérem, který Česko zastupuje na klíčových summitech a řeší unijní agendu spíš jako domácí než čistě zahraniční.

Babiš loni v létě nechal odvolat předchůdce Hrdé, diplomata Jakuba Dürra kvůli vzájemným neshodám. Spory měli mít podle zákulisních informací právě o předsednictví EU a nízkému rozpočtu, jenž na něj vláda prozatím vyčlenila, i o sbližování Babišova kabinetu s maďarským premiérem Viktorem Orbánem i polskou vládou.

Nejistá sezóna Hrdé

Před Hrdou, která chystá české předsednictví EU, je tak trochu nejistá budoucnost, což je další faktor, který komplikuje i komunikaci přípravy českého předsednictví.

„Co se týká výměny na pozici velvyslance či velvyslankyně při EU, tato otázka není vůbec na stole. Diplomatický sbor je gesce ministra zahraničních věcí, jeho odpovědností je budovat profesionální a zkušený aparát,“ řekl Seznam Zprávám Bartoš.

Proti mluví to, že si ji vybral osobně Babiš a ona pozici přijala v době, kdy je Babiš ve „válce“ s Evropskou komisí i Evropským parlamentem kvůli jeho údajnému střetu zájmů.

Pro její setrvání ve funkci zase mluví časové lhůty – střídat velvyslance krátce před zahájením předsednictví je velmi komplikované – ale i její zkušenost, před Babišem měla Hrdá špičkovou kariéru v diplomacii. Byla českou velvyslankyní při OSN a také náměstkyní unijní „ministryně zahraničí“ pro Severní i Jižní Ameriku.

„Za dobu svého působení v české diplomacii jsem byla vlastně velvyslankyní tří prezidentů a šesti vlád. Nicméně se po celou tuto dobu řídím slovy Václava Havla, která mi řekl, když mi předával mé první pověřovací listiny: Nejste velvyslankyní mou, ani této vlády. Jste velvyslankyní této země a podle toho jednejte,“ řekla loni na podzim Seznam Zprávám Hrdá ke svým vazbám na stávající kabinet.

Reklama

Doporučované