Hlavní obsah

Vyšponované ceny plynu by mohly polevit. Jasno bude za pár dní

Rozhovor s Jiřím Gavorem, výkonným ředitelem Asociace nezávislých dodavatelů energií.Video: Karolína Štuková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ruské dodávky plynu sníží ceny za energii. Odběratelé, již jsou v režimu dodavatele poslední instance, budou první, kteří zlevnění pocítí. V souvislosti se zvýšením dodávek plynu do Evropy se čeká na zásadní milník – 8. listopad.

Článek

Ceny zemního plynu reagují na možné zvýšení dodávek plynu z Ruska. O něm ve čtvrtek hovořil ruský prezident Vladimir Putin. Tamní společnost Gazprom by mohla zvýšit dodávky do Evropy už začátkem listopadu.

V Česku padající cenu plynu pocítí podle Jiřího Gavora, výkonného ředitele Asociace nezávislých dodavatelů energií, nejvíce ti odběratelé, kteří spadli do režimu tzv. dodavatele poslední instance, bývalí klienti Bohemia Energy. Ti jsou nyní v režimu, kdy jejich cena kopíruje aktuální ceny na burze.

Zlevní plyn v Evropě v důsledku vyhlídek na zvýšení dodávek plynu z Ruska?

Už se stalo, krátce po oznámení prezidenta Putina, že Gazprom je připravený zvýšit dodávky, cena plynu začala klesat. Ve srovnání s maximálními cenami, které jsme zaznamenali na začátku října, je celkový pokles už nyní zhruba o čtvrtinu. To je velice pozitivní zpráva.

Aktuálně je cena evropského termínového kontraktu na plyn za tisíc metrů krychlových přibližně 1150 dolarů. Rusko ze strachu z úbytku odběratelů a snížení poptávky chce, aby se ceny plynu v Evropě pohybovaly kolem 300 až 400 dolarů. Je to reálné?

Na to si budeme muset ještě počkat. Myslím si, že druhým milníkem, na který se můžeme jako odběratelé těšit, je 8. listopad, kdy má být ukončeno vtláčení plynu do ruských podzemních zásobníků plynu. Poté by okamžitě mělo dojít k posílení dodávek pro evropský trh. Zda se tento scénář realizuje, trh to uvítá a bude reagovat dalším snížením burzovních cen.

Jak bude reagovat tržní cena plynu v Česku?

My jsme hlavně pod vlivem německého trhu. Naše ceny a také ceny sousedních zemí jsou si velice podobné. To, co se děje na evropských burzách se bezprostředně přenáší také na naši pražskou burzu a koneckonců se zpožděním ale jistě se to promítá do našich konečných účtů.

Kdo tento cenový pokles pocítí jako první?

Je to dobrá zpráva zejména pro nešťastníky, kteří spadli do režimu dodavatele poslední instance, bývalé klienty Bohemia Energy. Ti jsou nyní v režimu, kdy jejich cena přímo kopíruje spotový trh. Všechna média už informovala o drastickém navýšení záloh. Těmto odběratelům by se mohlo velice ulevit jako prvním v řadě.

Ostatním, kteří mají smlouvy zajistili předtím, byli u jiného dodavatele, mají smlouvu na dobu neurčitou nebo mají smlouvu zafixovanou v období nízkých cen, tak těch se to dotkne zpětně ale koneckonců je to pozitivní zpráva pro všechny.

Jaký očekáváte vývoj na trhu se zemním plynem v dalších měsících?

Předpokládám, že pokles bude pokračovat pokud nedojde k mimořádnému vyostření situace a doufejme, že v průběhu půl roku bychom se mohli vrátit na tržní úroveň, kterou jsme zažívali v první polovině tohoto roku.

Vývoj cen je nejistý. Experti se neshodnou

Názory odborníků se na vývoj cen za plyn ale různí. Například analytik Cyrrusu Tomáš Pfeiler očekává na trhu do konce roku spíš jejich stagnaci. „Osobně si troufám tvrdit, že cena této komodity bude do konce roku spíše stagnovat. Aktuální kurz je velmi vysoký a zohledňuje proto celou plejádu negativních událostí – od geopolitického napětí mezi Marokem a Alžírskem po zvýšenou poptávku po plynu v Asii,“ vysvětlil Tomáš Pfeiler.

„Aby cena nadále rostla, musela by přijít delší a tužší zima, než byla ta loňská. Ta přitom byla z pohledu délky nadprůměrná. Naopak pokud bude letošní zima mírnější, ceny plynu oslabí,“ dodal analytik.

Co znamenají plány ruského Gazpromu na světovém trhu s plynem? Půjdou další exportéři zemního plynu stejným směrem?

Zní to paradoxně, ale pro žádného exportéra není dlouhodobě příznivá situace mimořádně vysokých cen, ani pro Gazprom. Samozřejmě nyní to znamená vysoké zisky, ale exportéři jsou si dobře vědomi, že na tak vysoké ceny by spotřebitelé dříve nebo později reagovali snížením spotřeby.

Reklama

Doporučované