Hlavní obsah

Po Berbrově aféře chystá FAČR obří audit, chce i speciální oddíl policie

Foto: Profimedia.cz

Předseda Fotbalové asociace ČR Martin Malík najednou sype protikorupční opatření z rukávu jedno za druhým.

Reklama

Poté, co zjistila, že je prosycena zločinem, začala se Fotbalová asociace ČR zabývat prvky, jež dlouhodobě zanedbávala. Dělá kroky k zabezpečení integrity svých soutěží a za pomoci UEFA si nechá provést velký audit svých činností.

Článek

Situace Fotbalové asociace ČR je neblahá. Bývalý místopředseda Roman Berbr dlí za mřížemi vyšetřovací vazby, jeho manželka Dagmar Damková se vzdala členství ve výkonném výboru FAČR. Mimochodem, zda zároveň rezignovala i na své pozice v komisích rozhodčích UEFA a FIFA, prý na Strahově stále nevědí, i když už se těchto střešních mezinárodních organizací ptali.

Podstatné je, že spolu s Romanem Berbrem je obviněno dalších 19 osob, povětšinou rozhodčí, ale i funkcionáři, hráč a delegát. Podle policie mělo být ovlivněno 9 utkání druhé a třetí ligy, vyšetřuje se též údajná defraudace 850 000 korun z pokladny Plzeňského krajského fotbalového svazu.

Fotbalová asociace ČR proto realizuje kroky, které podle předsedy Martina Malíka mají vést k tomu, aby se už něco podobného nemohlo opakovat.

Správu bezpečnostního programu „criminal compliance“, který měl být původně realizován interně, tedy v rámci struktur Fotbalové asociace, převezme podle Malíka právní subjekt mimo FAČR, konkrétně velká advokátní kancelář. „A tento stav věcí poskytne plnění toho programu absolutní nezávislost,“ míní Malík.

Zároveň zmínil masivní audit struktury, činnosti i hospodaření FAČR, který bude v příštích měsících realizován za pomoci UEFA a společnosti Sportradar.

Zároveň chce FAČR provést kontrolu hospodaření všech krajských fotbalových svazů.

„Pokusíme se také inspirovat specializovanou policejní jednotkou, která funguje v Rakousku. A věnuje se boji proti ovlivňování fotbalových výsledků. Pokusím se jednat s Ministerstvem vnitra, aby podobný útvar vznikl i v České republice,“ řekl Malík.

Etická komise FAČR, která bude podle všeho řešit disciplinární souvislosti aféry kolem Berbra a ovlivňování zápasů, zatím nezačala nijak konat. „Nemá totiž k tomu žádné úřední podklady. FAČR nevystupuje v celém případu v žádné roli, nejsme poškozenou stranou. Přesto sekretariát FAČR podnikl aktivní kroky, vyvíjíme snahu, abychom měli možnost nahlédnout do spisu. A aby se podle toho etická komise mohla zařídit,“ vysvětluje Jan Pauly mladší, generální sekretář FAČR.

Etickou komisi vede jeho otec Jan Pauly starší. Podle jeho syna je pravděpodobné, že FAČR bude čekat, jak dopadne vyšetřování kauzy policií, případně jednání u soudu. Lze tedy očekávat, že disciplinární řízení s Berbrem a spol. na půdě FAČR patrně bude zahájeno toliko formálně.

Výkonný výbor FAČR dnes odmítl, že by kvůli aféře svolával mimořádnou valnou hromadu. Přednost dostane standardní řešení. V zimě by měly proběhnout volební konference okresních a krajských fotbalových svazů, podle všeho v květnu pak volební valná hromada FAČR, která zvolí nové vedení asociace.

Současné vedení slíbilo, že volební valná hromada FAČR proběhne ještě před startem turnaje Euro. Jeho začátek je naplánován na 11. červen 2021.

Současný předseda Martin Malík prý zatím netuší, bude-li znovu kandidovat na pozici číslo jedna. „Teď nemám z časových důvodů šanci se něčím takovým zabývat. Bude samozřejmě záležet na tom, zda budu cítit podporu hnutí, nebo ne.“

Roman Berbr odstoupil ze všech volených funkcí, zůstává však členem představenstva obchodní společnosti STES. „Její představenstvo věc projedná a navrhne výkonnému výboru FAČR řešení, předpokládám, že to celé proběhne řádově v horizontu měsíce,“ míní Jan Pauly mladší.

V souvislosti s epidemiologickou situací v zemi přerušila FAČR všechny soutěže, které řídí, až do konce roku. Jinými slovy, soutěže od ČFL a MSFL níže, stejně jako mládežnické či ženské soutěže a také Mol Cup, už se letos hrát nebudou. Otazník visí nad dalším pokračováním I. a II. ligy. Ty řídí Ligová fotbalová asociace (LFA).

Po případném restartu profesionálních soutěží bude zapotřebí obsadit je rozhodčími. V souvislosti s Berbrovou aférou padla Chovancova komise rozhodčích. A žádný nový orgán, který by tuto komisi nahradil, se dosud nepodařilo sestavit.

Existuje dohoda, že vznikne jen provizorium o třech členech. Jedním z nich bude Tomáš Bárta, výkonný ředitel LFA. K němu má přibýt někdo za FAČR a někdo jako společný kandidát LFA a FAČR.

Problém je v tom, že se do komise, která bude spadat pod současný výkonný výbor, nikdo moc nežene. Podle informací Seznam Zpráv měli tuto pozici odmítnout Radek Příhoda, Václav Krondl či Emil Ubias. Všem přijde zajímavější zabývat se případně prací kolem rozhodčích až poté, co v květnu 2021 bude ustanoveno nové vedení Fotbalové asociace ČR.

Moravská strana přišla s nápady dodat do provizoria řídícího sudího Jana Zahradníčka, který má zkušenosti i coby náměstek hejtmana Olomouckého kraje. Padlo též jméno ligového delegáta Zdeňka Rumplíka.

Složení tříčlenného sboru by mělo být schváleno nejpozději do pondělí 2. listopadu.

Debatovalo se také o variantě, že by v komisi rozhodčích seděl zahraniční odborník, kterého by nabídla UEFA. „Ale tato debata směřovala spíš k širší komisi, která nejspíš vznikne až v květnu. Teď hledáme to tříčlenné provizorium,“ říká Martin Malík.

Reklama

Doporučované