Hlavní obsah

Po dětských knihách teď Petr Sís boduje s „havlovskými“ gobelíny. Sponzoruje je U2

Rozhovor s Petrem Sísem nejen o chystané knize a tapiseriích na počest slavných osobností.Video: Jiří Kubík

 

Reklama

Petr Sís, jeden z nejznámějších autorů dětských knížek na světě, už 33 let žije a pracuje v New Yorku. Během návštěvy Prahy přijal Výzvu Jiřího Kubíka. Mluvil o tapiseriích, chystané knize i zásadní roli, kterou v jeho kariéře sehrál plakát k Formanově Amadeovi.

Článek

„Vždycky přijedu do Prahy na dovolenou a pak se rozjede peklo,“ směje se Petr Sís, jak se jeho návštěva v Česku zvrtla v pracovní povinnosti. Minulý týden například zajel do Paříže za hudebníky z kapely U2, kteří jsou pravidelnými sponzory jeho tapiserií, a společně se šli podívat na právě dokončovaný koberec na počest amerického kazatele a bojovníka za práva Afroameričanů Martina Luthera Kinga.

Tradice gobelínů na počest velkých osobností, jejichž přípravu koordinuje Amnesty International, začala před pěti lety gobelínem se Sísovým obrázkem letící postavy Václava Havla, který zdobí letištní halu v Praze Ruzyni. „Teď připravujeme už šestou tapiserii.“ Svou tapiserii už tak mají například John Lennon (v New Yorku) nebo Nelson Mandela (v Kapském Městě v Jižní Africe).

Foto: ČTK

Petr Sís před tapiserií na počest Václava Havla. Na pražském letišti byla odkryta v prosinci 2012.

Úspěch gobelínů je pro Petra Síse, jak sám v rozhovoru říká, velkou satisfakcí. „Když udělám knížku, tak už ani nemáte zpětnou vazbu od dětí, protože ony už dopisy nepíší. Zatímco když se pověsí tapiserie a visí to třeba v New Yorku na Ellis Islandu nebo teď v Paříži, tak si té osobnosti lidé všimnou a já mám pocit, že dělám něco pro všeobecnou inteligenci světa,“ říká Sís, mimo jiné držitel prestižní Ceny Hanse Christiana Andersena, které se přezdívá Nobelova cena za dětskou literaturu.

Foto: ČTK

Tímto plakátem k filmu Miloše Formana se Petru Sísovi otevřela v USA velká kariéra.

O čem bude jeho nová kniha, která vyjde v říjnu? Proč se v Americe nikdy nepustil do animovaného filmu, ačkoliv ho lákal víc než kresby? A nebál se, že dětské knížky vytlačí postupující digitalizace?

Podívejte se na rozhovor s Petrem Sísem ve videu nahoře.

Reklama

Doporučované