Hlavní obsah

Počet insolvencí vzroste o čtvrtinu, odhaduje Atradius. Index SZ také stoupá

Foto: Seznam.cz

U českých firem se nárůst u počtu insolvencí odhaduje na 23 procent (na snímku Index insolvencí Seznam Zpráv - viz níže v článku).

Reklama

Počet firem v insolvenci na světě stoupne o 26 procent, Česko je s odhadovaným nárůstem o 23 procent pod světovým průměrem. Tak vidí podzim firma Atradius. Stav českých insolvencí lze průběžně sledovat pomocí indexu Seznam Zpráv.

Článek

Nový typ koronaviru dostává ekonomiky po celém světě na kolena a na svou kůži to pocítí i společnosti. Počet firem v insolvenci tak vystoupá o 26 procent, odhaduje úvěrová pojišťovna Atradius.

Jedinou z hlavních zemí světa, která se letos nedostane do recese, je Čína. I země štěstěny, jak se Austrálii někdy přezdívá, se téměř po 30 letech dostala do minusu. Prozatím však insolvence u firem nejsou tak časté a podle hlavního ekonoma pojišťovny Atradius Johna Loriého za to mohu společnosti vděčit vládním programům.

„Jde například o úpravy lhůt či limitů pro podávání insolvenčních návrhů, mimořádná moratoria chránící dlužníky, dočasné omezení možností věřitelů vynutit úpadek, nebo poskytnutí dostatečné finanční podpory, jež hrozící bankrot oddálila,“ píše Lorié v tiskové zprávě. „S tím, jak budou programy podpory postupně končit, by se nicméně měl počet podání rychle navyšovat,“ pokračuje ekonom.

Index insolvencí Seznam Zpráv

Rozdělená Evropa

V Evropě se nejvíce negativních dopadů koronaviru očekává u jižních států, které své hospodářství orientují na cestovní ruch a které také byly pandemií silně zasaženy. Nicméně největší propad HDP lze očekávat u Spojeného království, především kvůli stále nevyřešenému brexitu.

Lépe si vedou, co se propadu hospodářství týče, severnější země, jako jsou Německo, Dánsko, Rakousko nebo Nizozemsko. Okolo České republiky se vznáší oblak nejistoty, jak se domnívá šéfka české pobočky Atradius Markéta Stržínková. Česká republika je v odhadech nárůstu insolvencí podle společnosti lehce pod světovým průměrem s navýšením o 23 procent.

Index insolvencí

Seznam Zprávy ve spolupráci s analytiky ze společnosti CRIF připravily index právě na ukázku počtu insolvencí v porovnání s rokem 2019. V současnosti je index na nižší hranici, než byl průměrný týdenní počet insolvencí v minulém roce, avšak průběžně se index aktualizuje a již nyní má stoupající tendenci.

Nízký počet insolvencí je způsoben zmenšenou aktivitou soudů v březnu a v dubnu a očekáváním státní pomoci v květnu.

„Skutečný stav ekonomiky se ukáže až v příštích měsících s ukončováním vládních programů podpory. Příliš důvodů k optimismu ale nevidím. Kromě oborů přímo zasažených restriktivními opatřeními, jako jsou cestovní ruch či letectví, považujeme za nejvíce ohrožené také sektory dopravy a automobilového průmyslu, které se potýkaly s problémy již před krizí,“ říká Markéta Stržínková.

„Naději na zlepšení situace navíc nedává ani poslední vývoj epidemiologické situace doma i v zahraničí,“ dodala.

Podle odhadů jsou nejvíce ohroženy společnosti v Turecku, kde insolvence může vzrůst až o 46 procent. Poté následují společnosti ze Spojených států a Hongkongu, kde se očekává nárůst o 39 procent. Nejlépe z průzkumu prozatím vychází Německo s pouze 6% nárůstem. Dalšími premianty jsou švýcarské a kanadské společnosti, u kterých lze očekávat nárůst insolvencí o 8 procent.

Reklama

Doporučované