Hlavní obsah
Online

Prymula zveřejnil výbuch smíchu. Pobavila ho pomsta Vojtěchovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Roman Prymula.

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Češi se nebudou muset kvůli snazšímu odhalovaní výskytu a šíření koronaviru registrovat při návštěvě hospod a restaurací. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) vzal svůj výrok zpět.

- Krajská hygienická stanice Karlovy Vary zavře od pondělí 18. října ve snaze omezit šíření nového koronaviru střední a vyšší odborné školy v celém kraji. Žáci se budou učit distančně. Nařízení platí pro celý Karlovarský kraj včetně Sokolovska, přestože je tento okres na semaforu Ministerstva zdravotnictví zelený, to znamená bez komunitního přenosu nového koronaviru. Obdobné rozhodnutí udělala také hygiena v Ústeckém kraji i přesto, že okresy Louny, Chomutov a Most jsou na semaforu zelené.

- Ve středu v Česku přibyly téměř tři tisíce nových případů koronaviru. Jde o jeden z nejvyšších denních nárůstů od začátku epidemie. Web Ministerstva zdravotnictví měl ráno technické problémy a uváděl pouze tisícovku nakažených.

- Hospitalizovaných 976 lidí s covidem-19 ke konci září je víc než pětinásobek počtu ke konci srpna. Víc než pětinásobně na 202 vzrostl také počet lidí ve vážném stavu. Zemřelo 655, zářijový počet 229 zemřelých tak převýšil dosavadní maximum 206 úmrtí s koronavirem za duben.

- „To je dobrý,“ směje se ve videu na svém Twitteru ministr zdravotnictví Roman Prymula. Příspěvkem ocenil vtip ze sítí, podle kterého je zákaz zpěvu pomstou bývalému ministrovi Adamu Vojtěchovi. Ten je svým vztahem ke zpívání známý.

Vývoj situace jsme sledovali i ve středu:

  • Policisté denně zkontrolují tisíce lidí kvůli rouškám

    Policie denně provádí tisíce kontrol, zda lidé nosí roušky a dodržují nařízení, která mají zabránit šíření koronaviru v Česku. V posledních dnech se počty kontrol blíží k 10 000 denně. Radiožurnálu to dnes řekl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Drtivá většina případů porušení nařízení se podle něj řeší domluvou a výzvou, aby si lidé roušku nasadili. Bloková pokuta byla uložena v desítkách případů, její výše je na uvážení policisty. Limit je 10 000 korun.

  • Babiš je proti zapisování lidí v restauracích

    Premiér Andrej Babiš v diskuzi předsedů stran v České televizi dementoval dnešní informaci ministra zdravotnictví Romana Prymuly, že by se lidé mohli pro lepší trasování zapisovat v restauracích a hospodách. „Pan Prymula mluvil o tom, že je to v Německu nebo Velké Británii, u nás by to ale byl nesmysl. Lidé se v restauracích zapisovat nebudou,“ uvedl Babiš. Prymula své slova večer vzal zpět.

  • Registrace v restauracích hned tak nebude, Prymula couvl

    Registrace v restauracích není zřejmě na pořadu dne. Ačkoli ministr zdravotnictví Roman Prymula při sněmovních interpelacích řekl, že toto opatření plánuje. V podvečer své vyjádření zmírnil. Pravděpodobnost zavedení takové povinnosti je jen deset až patnáct procent, uvedl.

  • Pomsta Vojtěchovi? To je dobré, směje se Prymula

    Ministr zdravotnictví pokračuje ve svérázné komunikaci přes sociální síť Twitter. Ve čtvrtek večer zveřejnil kromě řady videí, která vysvětlují jednotlivá omezení vyhlášená v rámci nouzového stavu, i svůj vlastní výbuch smíchu. Prymula tak ocenil žert uživatele @jietienming, který se ho zeptal, zda zákaz zpěvu je pomstou bývalému ministru zdravotnictví Adamu Vojtěchovi. Ten se zpěvu věnuje a před lety soutěžil v televizní pěvecké soutěži.

  • Denní přírůstek případů koronaviru v Česku se vrátil pod 3000

    Denní přírůstek počtu případů koronaviru v Česku se vrátil do blízkosti 3000. Ve středu jich hygienici odhalili 2932, což byl třetí nejvyšší denní počet od březnového začátku šíření nemoci covid-19 v ČR. Za dnešek zatím přibylo dalších 1400 potvrzených případů. Jejich celkový počet od začátku epidemie přesáhl 72 000. Nakažených je aktuálně 37 393 lidí, nemoc má u většiny z nich mírný průběh. Vyplývá to z informací na webu Ministerstva zdravotnictví. Ministerstvo údaje za středu zveřejnilo kvůli technické chybě se zpožděním, obvykle je na web dává kolem 01:00.

    Z nemoci se dosud vyléčilo 34 093 lidí. Naopak 676 zemřelo, z toho deset dnes. Zářijový počet 240 úmrtí převýšil dosavadní maximum 206 zemřelých s koronavirem za duben.

  • Nárůst počtu nakažených v Praze zpomalil, stále je ale vysoký

    Nárůst počtu nakažených koronavirem v Praze dnes oproti středě zpomalil, přesto byl ale třetí nejvyšší od začátku epidemie. K dnešním 18:00 přibylo za posledních 24 hodin 529 případů nemoci covid-19 po středečních 587. Nejvyšší denní nárůst od začátku března, kdy se v Česku objevili první nakažení, byl v Praze minulý čtvrtek, a to o 601 případů. Dnes stoupl i počet zemřelých nakažených o dva na celkem 124 za celou dobu epidemie. Vyplývá to z údajů na webu pražské hygienické stanice.

  • Co je to nouzový stav? Prymula odpovídá

    Ministerstvo zdravotnictví vytvořilo krátké video, kde ministr zdravotnictví Roman Prymula odpovídá, co je to nouzový stav a jaká opatření během něj chce zavést.

  • Střední školy se zavřou v celém Ústeckém kraji

    Střední školy se od pondělí na dva týdny zavřou v celém Ústeckém kraji. Krajská hygienická stanice to dnes ohlásila prostřednictvím krajského úřadu. Hygienici chtějí předejít dalšímu šíření covidu-19. V kraji jsou ze sedmi okresů na takzvaném semaforu nákazy označeny čtyři oranžově, což značí počínající komunitní šíření koronaviru bez zjistitelných zdrojů nákazy. Tři okresy mají zelenou barvu, jde o Louny, Chomutov a Most. „Omezení bude pravděpodobně platit v celém kraji, i když máme tři okresy ještě zelené. Vzhledem k narůstajícím počtům se to může rychle změnit. My si myslíme, že je lepší udělat ten krok dopředu než ho udělat pozdě,“ řekla dnes ČTK šéfka krajské hygienické stanice Lenka Šimůnková.

  • Prymula: 40 % lidí hospitalizovaných s covidem nemá příznaky

    Zhruba dvě pětiny lidí s covidem-19 v nemocnicích nemají skoro žádné klinické příznaky a jejich onemocnění je naprosto nezávažné. V nemocnicích jsou jen kvůli nedostatků lůžek následné péče. Při dnešních sněmovních interpelacích to řekl ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) na dotaz Piráta Martina Jiránka. Obecně se o těchto lidech mluví jako o sociálních pacientech. „My v tuto chvíli máme v nemocnicích 1028 covid pozitivních případů a z nich 42 procent má lehký průběh a není u nich potřeba jakékoliv specializované léčby, to znamená není tady potřeba ani kyslíku, ani ventilace,“ uvedl Prymula. Je to dáno podle něho tím, že zatímco lůžek následné péče je v Česku nedostatek, akutních lůžek je naopak poměrně přebytek.

  • Exportéři čekají kvůli covidu výpadek vývozu 300 až 500 miliard

    Český export by letos podle odhadů Asociace exportérů mohl kvůli krizi vyvolané pandemií koronaviru klesnout o 300 až 500 miliard korun z loňských rekordních 4,57 bilionu korun. Dostal by se tak na úroveň mezi roky 2016 a 2017, tedy o čtyři až pět let zpět. U příležitosti dnešního Exportního fóra v Mladých Bukách na Trutnovsku to ČTK řekl místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk.

  • Pražské muzikálové scény ruší představení a sčítají ztráty

    Pražské muzikálové scény kvůli rozhodnutím vlády zakázat na dva týdny produkce, při kterých se ve velké míře zpívá, ruší představení a sčítají ztráty. Například pro Hudební divadlo Karlín (HDK) to bude znamenat ztrátu na tržbách 6,87 milionu korun. Ekonomické škody pro Divadlo Kalich jsou v řádech milionů korun. Jediná česká divadelní scéna pro příznivce rocku, pražská RockOpera, už podruhé ruší v plánovaném termínu reprízu představení Anna Karenina.

  • V Olomouckém kraji zůstanou školy otevřené

    V Olomouckém kraji by měly zůstat od pondělí 5. října střední školy otevřené, řekla dnes ČTK Andrea Škurková z olomoucké krajské hygienické stanice. Možná však nebude až na výjimky výuka zpěvu ani sportovní aktivity. Také Univerzita Palackého může i nadále učit prezenčně, některé fakulty tam však již přijaly omezení. K uzavření škol hygienici zatím nepřistoupili s ohledem na současnou příznivou epidemickou situaci ohledně koronaviru v Olomouckém kraji.

  • Část stran ruší tradiční čekání na výsledek voleb

    Strany na poslední chvíli upravují podobu sobotních volebních štábů. Některé společné očekávání výsledků krajských a senátních voleb kvůli šíření koronaviru úplně zrušily, zorganizují pouze tiskové konference. Zrušení volebních štábů už oznámili komunisté a hnutí STAN. Pouze v malém obsazení se odehraje sledování výsledků voleb i v sídle ČSSD - Lidovém domě. Hnutí ANO s centrálním štábem ani nepočítalo. TOP 09, lidovci a ODS naopak zachovají při dodržení rozestupů tradiční podobu vrcholu voleb.

  • Prymula: Data o vytížení nemocnic zveřejníme jednou týdně

    K vytížení nemocnic ministr zdravotnictví uvedl, že tyto údaje už mají k dispozici samy nemocnice, lékaři a záchranné služby. „Od pondělí bude systém propojen tak, že každý (účastník systému) bude vidět každého,“ řekl Roman Prymula. Data vytíženosti nemocnic podle krajů budou podle ministra zveřejňována jednou týdně, vytížení jednotlivých nemocnic ale ne. Důvodem je podle Prymuly obava z toho, že lidé by si vybírali, do které nemocnice chtějí.

  • Základní školy vláda zavírat nechce, ujišťoval Prymula poslance

    Dálkovou výuku na základních školách vláda zavádět nechce, ujišťoval poslance při dnešních sněmovních interpelacích ministr zdravotnictví Roman Prymula. Od pondělí se na dva týdny zavřou v oblastech s vyšším rizikem nákazy novým koronavirem střední školy. „U středoškoláků má zavedení distančního vzdělávání nejmenší dopad na kvalitu poskytovaného vzdělání na rozdíl od druhých stupňů, kde se skutečně nechystáme tato opatření provést,“ řekl Prymula na dotazy Vojtěcha Munzara (ODS), podle kterého by měla být prezenční výuka zachována v co nejširší míře.

  • Češi se asi kvůli koronaviru začnou v restauracích registrovat

    Češi se budou muset kvůli snazšímu odhalování výskytu a šíření koronaviru registrovat při návštěvě hospod a restaurací, plánuje ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Podobné opatření už platí například v Německu nebo v Británii. Prymula to dnes uvedl při interpelacích ve Sněmovně. „Plánujeme, že lidé, kteří budou chodit do restaurací, se tam zapíší,“ uvedl ministr. Termín zavedení ale neuvedl. Reagoval tak na dotaz pirátského poslance Ondřeje Profanta, kterého zajímalo zlepšení systému takzvané chytré karantény.

  • Prostějov kvůli pandemii zrušil sobotní oslavy

    Prostějovská radnice kvůli rostoucímu počtu nákaz novým koronavirem zrušila dlouho plánované sobotní oslavy 630 let od povýšení Prostějova na město. Jejich součástí měly být dobové trhy a různé historické atrakce. Oslavy chce radnice v centru Prostějova uspořádat příští rok poté, co se zlepší epidemická situace.

  • Hygienici zavřou v celém Karlovarském kraji provoz středních škol

    Krajská hygienická stanice Karlovy Vary (KHS KK) zavře ve snaze omezit šíření nového koronaviru od pondělí střední a vyšší odborné školy v celém kraji. Žáci se budou učit distančně. Výjimku budou mít například první stupně víceletých gymnázií nebo praktická výuka na středních školách. Omezení se týkají i hodin zpěvu a tělocviku na základních školách. Nařízení, které vyvěsili krajští hygienici na svých webových stránkách, bude platit zatím do 18. října. Nařízení platí pro celý Karlovarský kraj včetně Sokolovska, přestože je tento okres na rozdíl od Karlovarska a Chebska zatím na takzvaném semaforu Ministerstva zdravotnictví zelený, to znamená bez komunitního přenosu nového koronaviru.

  • Europoslanec Pospíšil leží s covidem na kyslíku v nemocnici

    Český europoslanec a zastupitel hlavního města Jiří Pospíšil je kvůli nákaze koronavirem v péči lékařů ve Fakultní nemocnici v Motole.

    Více v následujícím článku

Reklama

Hlavní zprávy