Hlavní obsah

Podpásový útok od premiéra. O změně jsme nevěděli, hájí se experti MeSES

Foto: Úřad vlády ČR

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

Premiér Andrej Babiš v neděli z chaosu okolo změn v pravidlech pro shromažďování lidí obvinil experty skupiny MeSES. Ti to odmítají, šéf vlády podle nich nemluví pravdu.

Článek

„V podstatě skupina pana doktora Smejkala a pana Kulveita, se kterým jsem i mluvil minulý týden, dává ta doporučení de facto pozdě. Asi to není jejich chyba, my tomu musíme dát úplně jiná pravidla,“ uvedl na adresu odborné skupiny premiér Andrej Babiš (ANO) ve svém nedělním příspěvku Čau lidi.

Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES) je vědecký poradní orgán Ministerstva zdravotnictví.

Experty tak nepřímo obvinil ze zmatků, které nastaly kolem dalšího kroku rozvolňování. Vláda původně 6. dubna schválila od tohoto pondělí možnost setkávání 10 lidí uvnitř a 20 lidí venku. Po námitkách odborníků se však nový šéf resortu zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) rozhodl pravidlo zpřísnit na dva lidi venku i uvnitř.

„Koncem týdne skupina MeSES začala křičet, že je zásadně proti. Pan ministr to upravil a teď zase křičí sportovci, já jim rozumím a také s nimi budu dneska mluvit,“ dodával v neděli premiér Babiš.

Proti premiérovým výrokům se však skupina MeSES ohrazuje. O tom, že se shromažďování lidí upravuje, se podle svých slov sami odborníci dozvěděli až ve chvíli, kdy vláda krok zveřejnila. Předtím jej s nimi nikdo nekonzultoval.

„Neformálně jsme na to, že to je podle nás zásadní problém, ministerstvo upozornili 6. dubna ráno. Myslím, že na skupinu odborníků, která pro stát konzultuje pro bono kromě svojí normální práce po večerech a nocích, je to dosti svižné tempo. Představa, že by taková skupina mohla, nebo dokonce měla předvídat, co vše by mohl někdo v rozporu s odborným názorem někam napsat, a vyjadřovala by se k podobným budoucím rozhodnutím preemptivně, mi přijde dost neobvyklá,“ reagoval Jan Kulveit, člen MeSES a odborník na globální rizika a modelování pandemií.

Tajemnice odborné skupiny Irena Kotíková Seznam Zprávám potvrdila, že experti reagovali už v průběhu týdne a ihned poté, co se o věci dozvěděli. „Pan premiér ví, jak to bylo,“ dodala. To potvrzují i další členové MeSES, například sociolog Martin Buchtík.

„Pan premiér v Čau lidi bohužel lže. MeSES se dozvěděl o opatření 10/20 z médií. Předem jsme byli žádáni o konzultaci zoo, trhů a okresů – nic dalšího. Na poslední chvíli šlo na vládu 10/20. S premiérem jsme to takto komunikovali, ví, že jsme byli informováni jinak,“ uvedl sociolog na svém Twitteru.

Viroložka Ruth Tachezy považuje premiérova slova za podpásový útok proti MeSES. Podle ní se čísla ohledně shromažďování musela do opatření dostat nedopatřením na Ministerstvu zdravotnictví v chaotickém mezičase, který doprovázel aktuální výměnu ministrů.

„Můžu pouze spekulovat, ale domnívám se, že při změně pana ministra, což bylo přesně v době, kdy toto vydali, tam zřejmě někdo na ministerstvu dopsal nějaké číslo, protože měl nutkavou potřebu tam nějaké číslo zmínit. Jinak si to vysvětlit neumím. A ani bych to nepřisuzovala novému panu ministrovi,“ uvedla pro Radiožurnál.

Zástupci MeSES se už minulý týden s novým ministrem setkali a zatím si jednání pochvalují. „Trochu jsme si to formalizovali, kdy a jak se informace budou sdělovat, aby se to neopakovalo. Komunikace se nastavila,“ dodala pro Seznam Zprávy tajemnice Kotíková.

Odborný orgán vznikl už za exministra Jana Blatného (za ANO) a nadále chce s vládou spolupracovat. Varuje zejména před příliš rychlým rozvolňováním a před nedostatečnou kontrolou nových mutací koronaviru.

Pravidla od pondělí

Od pondělí končí nouzový stav. Ruší se například omezení pohybu mezi okresy a děti se mohou vracet do škol. „Dáváme do pohybu obrovské množství lidí a skutečně musíme být opatrní,“ poznamenal premiér Babiš.

Opatření proti šíření koronaviru se nově budou řídit pandemickým zákonem.

Podle skupiny MeSES je omezení shromažďování jedno z neúčinnějších opatření proti šíření epidemie nového typu koronaviru. Omezení shromažďování na dvě osoby platí v Česku od října loňského roku. Na veřejně přístupných místech spolu smějí pobývat nejvýše dva lidé, pokud nejde o členy jedné domácnosti. Výjimky jsou například pro výkon práce nebo pro školy. Kompletní přehled opatření najdete v článku.

Reklama

Doporučované