Hlavní obsah

Pohádkový nápad poslal českou firmu mezi nejkreativnější startupy světa

Rozhovor s Jozefem Šimkem, provozním ředitelem startupu Readmio.Video: Silvie Friedmannová

 

Reklama

Startup Readmio míří do světa. Po vítězství v českém národním kole bude soutěžit ve finále Creative Business Cupu v Kodani. Mobilní aplikace zprostředkovává při čtení pohádek zvukové podkresy.

Článek

„Napadlo mě to, když jsem četl pohádku svým dětem,“ vzpomíná v rozhovoru pro SZ Byznys výkonný ředitel projektu Readmio Jozef Šimko. „Tehdy jsem si řekl, že by bylo skvělé čtení pohádek pro děti oživit nějakou hravou, moderní formou.“

Tak vznikl startup Readmio i stejnojmenná mobilní aplikace. Podle spoluautora nápadu Jozefa Šimka měli dvě důležité podmínky. „Mobilní telefon používá pouze rodič, nechceme, aby děti telefon sledovaly,“ vysvětluje. Aplikace pak funguje bez použití internetu. „Tím chráníme soukromí uživatelů,“ dodává.

Knihovna nyní obsahuje zhruba 180 pohádek a přibližně dva tisíce zvuků, které tým zvukařů vytváří na míru pro konkrétní příběh. Během čtení nahlas aplikace reaguje na konkrétní slova v příběhu a při jejich vyslovení zazní zvukový podkres.

Během posledního roku spustili několik jazykových verzí. Kromě češtiny a slovenštiny také angličtinu. Těsně před dokončením je německá mutace.

Ostatně i samotný startup je kosmopolitní. Firma sice podniká v Česku, provozní ředitel Jozef Šimko žije na Slovensku, firmu pak řídí Ilya Novodvorskiy, který před založením startupu pracoval pro známé české technologické firmy jako Avast nebo STRV. Sám se narodil v Rusku, dlouhá léta žil v New Yorku.

„Nyní máme okolo sto tisíc uživatelů, pocházejí z celého světa, od Brazílie po Austrálii,“ říká Jozef Šimko. Tvůrci přemýšlejí o dalších jazycích, například španělštině, ruštině a portugalštině. Plánují zlepšovat technologii i rozšířit obsah o další příběhy, například o vědcích a dalších známých osobnostech.

Národní kolo Creative Business Cup 2021

1. místo Readmio

(mobilní aplikace doprovází čtení pohádek zvukovým podkresem, který se spustí automaticky na základě rozpoznání předčítaných slov)

2. místo Kave Footwear

(ekologické tenisky, vyráběné ve Zlíně ze zbytkových materiálů, například kávové sedliny, limitované edice tvoří s českými umělci, jako jsou ilustrátorka Eliška Podzimková nebo tatér Ondrash)

3. místo Leitners Watch

(tým z Brna vyvíjí a vyrábí hybridní chytré hodinky, které v sobě mají klasický automatický hodinový strojek, zároveň ale umožňují propojení s telefonem a využití chytrých funkcí).

Zdroj: CzechInvest

Nápad, který vznikl v dětském pokoji, teď zaujal porotu v národním kole soutěže Creative Business Cup. Coby vítěze ho CzechInvest vysílá do globálního online finále, které se uskuteční v červnu v Dánsku. Soutěž je určena pro firmy z kreativních odvětví, například designu, 3D tisku, módy, softwaru a počítačových her, hraček, hudby nebo gastronomie.

„Jak si věříme na Kodaň? To je dobrá otázka, ale zatím neznáme všechny naše konkurenty z národních kol,“ říká Jozef Šimko. „Máme ohromnou radost a za úspěch bych považoval, když se nám povede ve finále v Kodani umístění v první desítce,“ uzavírá.

Celý rozhovor s Jozefem Šimkem si můžete pustit ve videu nahoře.

Reklama

Doporučované