Hlavní obsah

Pokles lidské aktivity snížil vibrace Země, pozorují seismologové

Foto: Profimedia.cz

Prázdné ulice Londýna (ilustrační fotografie).

Reklama

Miliony lidí po celém světě jsou v karanténě a planeta se kvůli tomu výrazně mění. Vliv změn sahá až tam, kde by to možná mnoho z nás nečekalo - do zemské kůry a jejího pohybu.

Článek

Vylidnění měst v důsledku bezpečnostních opatření nařízených kvůli pandemii koronaviru změnilo procesy, ke kterým dochází přímo pod našima nohama. Seismologové z geologického ústavu v Británii (BGS) zaznamenali, že dramatický pokles lidské aktivity ve Spojeném království snížil vibrace zemského povrchu.

Samotní vědci mají podle listu The Guardian z jevu radost. Domnívají se totiž, že díky úbytku rušivých otřesů budou schopni zkoumat, do jaké míry lidská aktivita měření zkresluje, a kromě toho věří, že budou moci zaměřit i menší a vzdálenější zemětřesení než dosud.

„Seismografy měří vibrace Země a my chceme měřit ty, které vyvolalo zemětřesení. Jelikož jsou ale naše senzory velmi citlivé, měří i další zdroje vibrací včetně lidské aktivity. Může jít o dopravu na silnicích, čistě chůzi lidí nebo otřesy způsobené průmyslem,“ řekl seismolog z BGS v Edinburghu Brian Baptie. „Tohle všechno generuje vibrace, které se šíří skrz Zemi.“

Seismologové tyto vibrace nazývají jednoduše „kulturní hluk“. Ten na rozdíl od otřesů způsobených zemětřesením zaniká už několik kilometrů od svého zdroje, seismografy poblíž větších měst ho ale přesto detekují, což vědcům ztěžuje práci při analýze přírodních seismických procesů.

Britská síť seismografů zachytila pokles kulturního hluku na vícero místech napříč zemí. Na některých podle BGS hodnoty způsobené lidskou aktivitou klesly o pět decibelů, což podle instituce odpovídá zhruba čtvrtině běžných hodnot. Podobné výsledky podle Britů hlásí i jejich kolegové z Belgie.

„Teoreticky redukce ruchu znamená, že bychom mohli zachytit více zemětřesení tady v Británii, Evropě i jinde ve světě,“ řekl Baptie. Pokud se to povede, dozvíme se díky tomu víc o frekvenci různých stupňů zemětřesení a možná i o tom, jak jsou seismické vlny ovlivňovány strukturou Země.

Vědci mají také v plánu sestavit mapu, která ukáže, jaké oblasti Británie zaznamenaly nejvyšší útlum kulturního ruchu.

Reklama

Související témata:

Doporučované