Hlavní obsah

Pokuta za přechod k jinému mobilnímu operátorovi zřejmě klesne

Ilustrační foto.

Reklama

Pokuta za přechod k jinému mobilnímu operátorovi se patrně sníží a lhůta pro převod telefonního čísla bude kratší. Sněmovna novelu o elektronických komunikacích, která změny předpokládá, na zářijové schůzi podle dnešního doporučení hospodářského výboru schválí. Změny by měly vést k větší konkurenci mezi operátory a v konečném důsledku k poklesu cen.

Článek

Novela bude účinná pravděpodobně až od dubna příštího roku místo od ledna 2020. Odklad navrhl Patrik Nacher (ANO) v souvislosti s průtahy v legislativním procesu a s potřebou dát operátorům určitý čas na to, aby se na změny připravili. Výbor přijetí pozměňovacího návrhu doporučil.

Pokuta za přechod k jinému mobilnímu operátorovi klesne podle novely z 20 na pět procent z ceny, která jim ještě zbývá do data, kdy smlouva skončí. V případě ukončování smlouvy na dobu určitou by lidé po třech měsících jejího trvání nehradili nic. Doba pro převedení čísla při změně mobilního operátora se zkrátí z deseti dnů zpravidla na dva pracovní dny. Zákazník by při přechodu ke konkurenci také nemusel kontaktovat svého dosavadního operátora.

Reklama

Doporučované