Hlavní obsah

Policie chce od obviněných v dotační kauze peníze, každý má zaplatit přes 36 milionů

Policie obstavuje majetek obviněných v kauze ROP Severozápad.Video: Radek Nohl

 

Reklama

V případu ROP Severozápad vyčíslila policie škodu na více než 13 miliard. Zajišťuje proto účty a nemovitosti.

Článek

V rozsáhlé dotační aféře na severozápadě Čech, v níž bylo po razii z minulého týdne postupně obviněno 23 lidí, chtějí žalobci u stíhaných zajistit dohromady přes 870 milionů korun.

U každého ze stíhaných jde přitom o majetek ve výši až 36,5 milionu. Vyšetřovatelé jim proto zablokovali bankovní účty, nebo jim v katastru zaplombovali nemovitosti.

„Zajištění finančních prostředků v uvedeném rozsahu je zcela důvodné,“ uvádí státní zástupce Tomáš Minx v dokumentu, který má redakce Seznam k dispozici.

Osm účtů bývalého primátora

Pro představu, jaký dopad může mít postup žalobců na jednotlivé obviněné, lze uvést příklad někdejšího mosteckého primátora a dnes ředitele jednoho z odborů na Ministerstvu průmyslu a obchodu Vladimíra Bártla. Podle policie se jako hodnotitel podílel na tom, aby uspěly předem dohodnuté projekty.

Žalobce Bártlovi zablokoval osm bankovních účtů a zároveň mu v katastru nemovitostí zajistil rodinný dům, pozemky a byt v Mostě.

Byty mají policejně zajištěny také další hodnotitelé - starosta Chebu Petr Navrátil, advokát Aleš Dostál, bývalý náměstek hejtmana Miloslav Čermák nebo Zdislav Mazur a Zdeněk Sysel.

Policejní plombu má pak třeba na svém apartmánu na Klínovci v Krušných horách také bývalý náměstek karlovarského hejtmana Jakub Pánik.

Žalobce Minx vyargumentoval v dokumentu takový zásah tím, že Bártl a další stíhaní jsou obviněni jako organizovaná zločinecká skupina. Machinacemi při rozdělování dotací předem domluveným příjemcům, jak jim připisuje státní zástupce, způsobili rozsáhlou škodu.

Policie uvedla, že jde celkem o 13,9 miliardy korun.

Video: Má policie pravé viníky? Rozhovor s mužem, který na případ upozornil

Leo Steiner o rozkradených dotacích v ROP Severozápad.Video: Radek Nohl

Kam poslat penzi

Při zajišťování majetku odhadl žalobce podle cenové mapy hodnotu nemovitostí a poté ji z částky 36,5 milionu u každého z obviněných odečetl. Zbytek peněz chce získat z bankovních účtů, což konkrétně v případě zmíněného exprimátora Bártla činí částku 32 milionů korun.

„Všem to způsobilo problémy, na ten účet jim chodí peníze,“ uvedla advokátka Marie Benešová, která zastupuje bývalou hejtmanku Janu Vaňhovou.

„Ona je dneska důchodce, tak si pro penzi asi chodí na přepážku,“ podotkla Benešová, jejíž mandantka si podala proti stíhání i proti obstavení účtu stížnost.

Nejsme milionáři

Pozemky zaplombovala policie také u jediného obviněného, který je vyšetřován ve vazbě. Podnikatel Daniel Ježek sice patří sice mezi stíhanými k těm, kteří disponují obsáhlejším portfoliem nemovitostí, i tak však chce žalobce z jeho účtů získat celých 24 milionů korun.

„My nejsme milionáři. Takové peníze nikdo na účtu nemá. Bavme se naprosto reálně,“ uvedl Ježkův obhájce Michael Kis.

Ten mluví také o tom, že někteří obvinění se mohou dostat do problémů. „Jak si teď má třeba platit obhajobu? Advokát mu zadarmo dělat nebude. Oni nemají nic, všechno jim sebrali a chtějí jim sebrat i to, co ještě nemají,“ dodal advokát Kis, který se krom jiného snaží dostat svého klienta z vazby na svobodu.

Daniel Ježek odevzdal úřadům občanský průkaz a pak také cestovní pas, aby dokázal, že nechce před vyšetřováním zmizet v cizině.  O tom, zda se z teplické vazební věznice dostane, bude nyní rozhodovat krajský soud.

Reklama

Doporučované