Hlavní obsah

Z dovolené rovnou na policii. V kauze dotací byl obviněn další náměstek hejtmanky

Rozhovor s advokátem Pavla Koudy.

 

Reklama

Pavel Kouda je 23. osobou, která byla v rozsáhlém případu ROP Severozápad obviněna.

Článek

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu rozšířili počet obviněných v kauze údajně zmanipulovaných projektů na severozápadě Čech. Od uplynulého víkendu stíhá policie i bývalého náměstka ústecké hejtmanky Pavla Koudu.

Usnesení, že je stíhán, si převzal hned poté, co se vrátil z dovolené v Itálii. I proto byl v kauze formálně obviněn později než ostatní.

„Mohu potvrdit, že došlo k obvinění pana Koudy,“ řekl Seznamu Koudův advokát Vencislav Sabotinov. Doplnil, že proti obvinění podali stížnost.

Více se k případu on ani jeho klient vyjadřovat nechce.

Kouda patřil ve své době mezi přední členy ústecké ČSSD. Stranu ale opustil už v roce 2012 poté, co byl obviněn v jiné kauze související s ROP Severozápad. V této větvi kauzy ho soud potrestal podmínkou za to, že údajně ovlivňoval projekty.

Byla to zločinecká skupina, tvrdí policie

Kromě Koudy stíhá policie v novém případě i další bývalé nebo současné členy sociální demokracie na Ústecku a Karlovarsku: Jde o bývalou hejtmanku Janu Vaňhovou, jejího tehdejšího náměstka Arno Fišeru, chebského starostu Petra Navrátila a dva bývalé náměstky karlovarského hejtmana Jakuba Pánika a Miloslava Čermáka.

Na seznamu jsou také podnikatelé Daniel Ježek, který je jako jediný ve vazbě, a bývalý senátor Alexandr Novák. Ten je posledním ze 24členné skupiny, kdo obviněn ještě nebyl. Detektivové to zřejmě udělají, až se Novák vrátí z USA.

Video: Rozhovor s mužem, který na případ upozornil

Video: Radek Nohl

Policie v dokumentech o obviněných píše, že se jako organizovaná zločinecká skupina podíleli na tom, že evropské dotace tekly na severozápad Čech k předem označeným a domluveným zájmovým projektům.

Zároveň, jak tvrdí vyšetřovatelé, existovala dohoda, že Ústecký kraj získá šedesát procent z celkového finančního objemu a Karlovarský kraj zbytek. Všichni obvinění svou vinu odmítají.

Vedle politiků je na seznamu i řada lidí, kteří se podíleli na hodnocení projektů a rozhodovali tak, jaký projekt peníze z Evropské unie dostane a který ne.

Policie vyčíslila škodu v této kauze na 13,9 miliardy korun. Tato suma vznikla součtem finančních prostředků, které byly na více než padesát vyšetřovaných projektů vyplaceny.

Reklama

Doporučované