Hlavní obsah

Policie zabavila hlasovací lístky, nejasnosti kolem referenda o nezávislosti Katalánska trvají

Nejasnosti kolem referenda o nezávislosti Katalánska stále trvajíVideo: Reuters

 

Reklama

Stále není jasné, zda se o víkendu odehraje referendum o nezávislosti Katalánska.

Článek

Barcelonská městská policie zapečetila sklad s urnami, které měly být použity při nedělním referendu o katalánské nezávislosti. Policisté jednali v souladu s nařízením prokuratury zabránit konání referenda. Španělská vláda vyslala do Katalánska početné policejní posily. Zdroj z barcelonské policie sdělil deníku La Vanguardia, že policie má zadržet kohokoli, kdo se pokusí urny vyvézt ze skladu.

Podle BBC bylo také zkonfiskováno deset milionů hlasovacích lístků. Na webu se objevila informace, že referendum bylo zrušeno. Katalánský prezident Carles Puigdemont však na Twitteru stále radí občanům, jak vyhledat hlasovací místo a odevzdat hlas. Mohou k tomu využít telefonní aplikaci.

Je však možné, že Katalánci k volebním urnám stejně půjdou. Místní ministr vnitra řekl, že je nebezpečné zrušit referendum, protože pak hrozí pouliční nepokoje.

Sedmimilionové Katalánsko je sice autonomní, ale jeho vláda se rozhodla uspořádat referendum o nezávislosti. Madrid tomu chce zabránit všemi prostředky.

Do Barcelony a Tarragony bylo na lodích přepraveno 6000 policistů jako posily. Puigdemont reagoval prohlášením, že si nepřeje, aby s referendem bylo spojeno násilí.

Katalánské policejní oddíly mají 16 800 členů a katalánský prokurátor jim nařídil, aby pomohly referendu zabránit. Policie se ale obává komplikací, pokud se budou policisté snažit hlasování zmařit. Puigdemont trvá na tom, že pořádat referendum není zločin a že hlasování bezpečnost nijak neohrožuje.

V Barceloně se ve čtvrtek na podporu referenda sešlo na 10 tisíc studentů. Mnozí se zahalili do katalánských vlajek a při pochodu centrem města volali „Budeme hlasovat”, „Nezávislost”. Šestnáctiletá účastnice Aina Gonzálezová řekla, že „většina mladých lidí je pro nezávislost a ti, kteří dosud nebyli, pro ni jsou teď, když vidí, jak se v minulých týdnech chovala španělská vláda”.

Až 70 procent Katalánců považuje za své právo vyjádřit se v referendu, avšak v otázce nezávislosti jsou občané Katalánska hluboce rozděleni. Očekává se ovšem, že odpůrci nezávislosti se k urnám nedostaví v takovém počtu jako její příznivci.

Reklama

Související témata:

Doporučované