Hlavní obsah

Polsko spouští národní karanténu, na sjezdovkách byl v neděli nával

Foto: Profimedia.cz

Lyžaři na sjezdovce v jihopolském Přemyšlu.

Reklama

Polsko od pondělí zavádí takzvanou národní karanténu. Lockdown původně počítal i se zákazem vycházení na Silvestra. Vláda už také spustila kampaň o očkování. Podle nového průzkumu by se teď nechalo očkovat jen 47 procent lidí.

Článek

Oslavy příchodu nového roku se nakonec obejdou bez omezení pohybu lidí. „Zavedli jsme určitá opatření, protože jsme očekávali nárůst počtu nakažených na začátku ledna. Mluvilo se také o policejní hodině. My policejní hodinu nezavádíme. Vyzýváme ale k tomu, aby se lidé bavili v malých skupinách,“ uvedl v neděli polský premiér Mateusz Morawiecki.

Místo zákazu vycházení, který měl na Silvestra platit od 19 hodin do 6 hodin na Nový rok, vláda jen žádá lidi, aby omezili pohyb a neodpalovali ohňostroje. O silvestrovském zákazu vycházení přitom vláda rozhodla ve svém nařízení z 21. prosince.

Řada právníků ale upozorňovala na to, že k zavedení takového omezení by musel v zemi platit výjimečný stav. Ten ale v Polsku letos vláda ani kvůli koronaviru nezavedla. Alternativou k výjimečnému stavu je stav živelní pohromy, ani ten ale letos platit nezačal.

Podle Morawieckého k zavedení polské obdoby českého nouzového stavu není důvod, vše totiž řeší jarní zákon o epidemickém ohrožení. Od policejní hodiny ale vláda ustoupila, přidala naopak na poslední chvíli zákaz hazardních her v hernách a v kasinech.

Lockdown alias národní karanténa

Od pondělí v Polsku platí „národní karanténa“. Lockdown bude trvat nejméně do 17. ledna a počítá s úplným uzavřením hotelů, většiny obchodů v nákupních centrech a také desetidenní karanténou pro lidi, kteří do Polska přijeli organizovanou dopravou.

Končí také provoz vleků a lanovek, lidé proto v neděli využili sjezdovky v Beskydech, Krkonoších i Tatrách, museli si ale vystát dlouhé fronty. Na výpadovce z tatranského střediska Zakopané se tvořily dopravní zácpy.

Kolem zpřísnění omezení panoval v Polsku mírný chaos. Ministr zdravotnictví nová pravidla sice nazval národní karanténou, podle premiéra ale o nejvyšší stupeň lockdownu nejde. Mluvčí vládnoucí strany Právo a spravedlnost Radosław Fogiel posléze ministra zdravotnictví opravil s tím, že jde o „rozšířenou etapu odpovědnosti“, a ne celostátní karanténu, to by totiž až příliš připomínalo úplný lockdown. Výraz národní karanténa se přesto v polských médiích pro pojmenování nové situace ujal.

Stejně jako v Česku se v Polsku v neděli začalo s očkováním proti nemoci covid-19. Prvním naočkovaným je vrchní sestra varšavské Ústřední klinické nemocnice ministerstva vnitra Alicja Jakubowska. Následoval ředitel nemocnice a pak záchranář. V pondělí se má začít očkovat v 72 vybraných nemocnicích.

V rámci unijního nákupu vakcíny firmy Pfizer obdrželo Polsko o Vánocích prvních 10 tisíc dávek a v pondělí dorazilo do Varšavy dalších 300 tisíc. Ty vláda rozdělí mezi 250 nemocnic.

Foto: Kancelaria prezesa Rady ministrów/Adam Guz

Prvním naočkovaným je v Polsku vrchní sestra varšavské Ústřední klinické nemocnice ministerstva vnitra Alicja Jakubowska.

Vakcíně nevěří 44 % lidí, vláda spouští přesvědčovací kampaň

Podle aktuálního průzkumu agentury IBRiS pro deník Rzeczpospolita vyplývá, že se chce nechat očkovat jen 47 procent Poláků. Na 44 procent je proti a 9 procent neví. Jako nejčastější důvod odmítnutí očkování lidé v průzkumu uvedli, že vakcína není bezpečná a že vznikla příliš rychle. Naopak nejčastějším důvodem pro očkování je, že vakcína dává naději na návrat k normálnímu životu.

Vláda už k očkování spustila informační kampaň. V prvním zveřejněném spotu „A ty se očkuješ pro koho?“ vystupují herci otec a syn Banasiukovi. Krátkých spotů bude víc a objeví se také billboardy. Už v polovině listopadu ministerstvo zdravotnictví spustilo kampaň na podporu nošení roušek.

Reklama

Doporučované