Hlavní obsah

Poprvé v historii. New York vyhlásí nouzový stav kvůli „epidemii střílení“

Foto: Profimedia.cz

Proti násilí páchanému střelnými zbraněmi se v USA pravidelně demonstruje.

Reklama

Stát New York, který se v posledním roce potýkal s epidemií covidu i nárůstem počtu úmrtí na předávkování drogami, vyhlásil nouzový stav kvůli násilí páchanému střelnými zbraněmi. Jen za poslední víkend ve státě došlo k 51 smrtím.

Článek

New York se stal prvním státem USA, který v souvislosti s rostoucím násilím páchaným střelnými zbraněmi vyhlásil mimořádnou situaci v oblasti zdraví, informoval web BBC. Na základě tohoto nařízení bude na intervenční a preventivní programy proti právě takovému násilí věnováno 138,7 milionu dolarů (tři miliardy korun).

Více než polovina peněz – přibližně 76 milionů dolarů (1,6 miliardy korun) – půjde na vytvoření přibližně 21 tisíc pracovních míst a dalších aktivit pro mladé lidi. V tiskové zprávě úřad guvernéra Andrewa Cuoma uvedl, že za nárůstem násilí se střelnými zbraněmi pravděpodobně stojí „destabilizující dopad“ přerušení školní docházky a práce způsobený pandemií.

„Během posledního víkendu a oslav Dne nezávislosti došlo ve státě New York k 51 vraždám střelnými zbraněmi,“ uvedl guvernér Andrew Cuomo při podpisu nařízení. Nařízení přichází v souvislosti se zprávami o nárůstu počtu úmrtí způsobených střelnou zbraní v celé zemi, během uplynulého víkendu šlo až o 200 úmrtí.

V březnu americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) zveřejnil předběžné statistiky za rok 2020, podle nichž došlo oproti předchozímu roku k výraznému nárůstu počtu vražd, a to o 25 procent. Vzestupný trend podle BBC pokračuje i v roce 2021. V USA je většina vražd spáchána právě střelnou zbraní.

Koncem června americký prezident Joe Biden představil opatření zaměřená na potírání násilí páchaného střelnými zbraněmi a rostoucího počtu vražd. Patří mezi ně omezení nelegálního obchodování se střelnými zbraněmi i boj proti zbraním, které se dají sestavit doma.

Podle Bílého domu jde o první krok k zastavení případů hromadné střelby a krveprolévání v ulicích či k omezení sebevražd. Násilí páchané střelnými zbraněmi v USA Biden označil za epidemii, jež musí skončit, informovala agentura Reuters.

Guvernér Cuomo ve svém prohlášení o státní katastrofě označil násilí páchané střelnými zbraněmi za krizi v oblasti veřejného zdraví, několikrát problém přirovnal k pandemii covidu-19.

„Pokud se podíváte na nedávná čísla, v současnosti více lidí umírá na následky násilí se střelnou zbraní než na covid. Stejně jako v případě covidu se New York opět postaví do čela s komplexním přístupem k boji proti násilí páchanému střelnými zbraněmi,“ řekl demokratický guvernér.

Vyhlášení nouzového stavu podle webu New York Times (NYT) umožní newyorským úředníkům rychle koordinovat zdroje a poskytnout finanční prostředky na reakci na střelbu.

„Na záchraně životů závisí budoucnost New Yorku,“ řekl guvernér

Guvernér označil násilí páchané střelnými zbraněmi za nespravedlnost, která v drtivé většině postihuje chudé, černošské a latinskoamerické komunity. Mládež v těchto komunitách se podle něj stává obětí násilí páchaného střelnými zbraněmi třikrát až desetkrát častěji, než je tomu u bělochů. Podle guvernéra je tato otázka naléhavá pro všechny obyvatele New Yorku, stát se totiž podle Cuoma nemůže z této pandemie vzpamatovat, aniž by ji aktivně řešil.

„Jde o záchranu životů, závisí na tom budoucnost New Yorku. Lidé se do tohoto města nevrátí, nevrátí se do žádného města, dokud nebudou vědět, že jsou tam v bezpečí,“ řekl Cuomo na tiskové konferenci na John Jay College of Criminal Justice na Manhattanu.

Řešení násilí páchaného střelnými zbraněmi je v USA podle NYT obvykle v kompetenci místní policie. Guvernér však řekl, že stát musí zasáhnout, aby řešil násilí, které si nyní na lidských životech vybírá větší daň než koronavirus. Podle jeho slov bylo o víkendu, kdy se v USA slavil Den nezávislosti, v celém státě New York zastřeleno 51 lidí, zatímco na covid-19 zemřelo 13 osob.

V New Yorku, kde Cuomo hovořil, zaznamenala policie v roce 2020 více než 1 500 případů střelby. To je téměř dvakrát více než v roce 2019. Letos je zatím počet násilných trestných činů se zbraní na nejvyšším bodě od roku 2000. Podle policejních statistik bylo ve státě New York letos do 4. července zastřeleno přibližně 886 lidí.

Covid-19, střelné zbraně a drogová krize

Kromě toho, že stát New York pandemie koronaviru zasáhla skoro nejvíce ze všech amerických států a že počet úmrtí v souvislosti se střelnými zbraněmi dramaticky narostl, existuje ještě jeden problém. V USA – a speciálně pak ve státě New York – v posledních letech narůstá počet lidí, kteří se předávkují drogami, a to zejména fentanylem, což je extrémně silný syntetický opioid.

Ačkoli se očekává, že rok 2020 byl z hlediska úmrtí na předávkování nejhorší v historii, data stále nejsou k dispozici. Web The Cut však předpokládá, že se vloni ve státě New York předávkovalo více lidí, než jich zemřelo v důsledku sebevražd, vražd a dopravních nehod dohromady.

Z informací, které má k dispozici, newyorský úřad zdravotnictví a duševní hygieny (DOHMH) potvrdil, že už od roku 2015 konstantně roste počet úmrtí na předávkování kokainem smíchaným s fentanylem. Tehdy DOHMH zaznamenal vysoký nárůst počtu předávkování zejména fentanylem.

Pokud ve městě skutečně umírá více lidí na náhodné předávkování fentanylem, které zahrnuje pouze kokain, je to podle webu The Cut nejspíše důsledek záměny drog. Fentanyl se totiž často může objevovat v kokainu a i kvůli nepatrnému množství může dojít k tomu, že je více zdraví nebezpečný.

Uživatelům kokainu, kteří na opioidy nejsou zvyklí, může ublížit i extrémně malé množství fentanylu. Často navíc nejsou tak dobře obeznámeni s metodami zotavení z předávkování. Bary a kluby v New Yorku tak nyní začínají pořádat školení o tom, jak si např. aplikovat nosní sprej Narcan, který dokáže předávkování opioidy zvrátit.

Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) uvedlo, že v letech 1999 až 2019 zemřelo ve Spojených státech na předávkování opioidy téměř 500 tisíc lidí.

2020: Nejvyšší počet úmrtí střelnými zbraněmi za posledních 20 let

Podle údajů neziskové organizace Gun Violence Archive (GVA) došlo v roce 2020 v celých USA k 19 379 úmrtím v důsledku násilí se zbraní. Tato statistika nezahrnuje sebevraždy, které dlouhodobě tvoří zhruba dvě třetiny úmrtí v USA způsobených střelnou zbraní a jichž za rok 2020 bylo v USA 24 090.

Letošní situace prozatím vypadá ještě hůře. Podle analýzy údajů GVA, kterou provedl deník Washington Post, během prvních pěti měsíců roku 2021 ve Spojených státech zemřelo střelnou zbraní přes 8 100 lidí, tedy přibližně 54 obětí denně. To je o 14 mrtvých denně více než průměrný počet obětí za stejné období v předchozích šesti letech.

Od roku 2013, kdy začala GVA sledovat násilí páchané střelnými zbraněmi, se roční počet úmrtí způsobených střelnými zbraněmi v průměru pohyboval mezi 12 a 15 tisíci. Dalším nejhorším rokem po roce 2020 byl rok 2017, kdy došlo k 15 718 takovým úmrtím.

V USA také v posledních letech poměrně dramaticky narostl počet ročně prodaných zbraní. Podle analýzy Washington Post si lidé v roce 2020 – tedy v roce pandemie, protestů a voleb – koupili více než 23 milionů zbraní. To je oproti roku 2019 nárůst až o 66 procent. Navíc se zdá, že trend pokračuje. Jen v letošním lednu se prodalo přibližně 2,5 milionu zbraní, což je třetí nejvyšší počet za jeden měsíc po červnu a červenci 2020.

Před rokem 2020 růsty prodeje zbraní korelovaly se společnost měnícími událostmi, jako jsou volby nebo masové útoky. V loňském roce čísla stoupla zejména během zavádění koronavirových restrikcí a v létě, kdy miliony lidí protestovaly proti smrti George Floyda v Minneapolisu.

Reklama

Související témata:

Doporučované