Hlavní obsah

Blažkova zpověď: Nejedlého jsem nepoznal

Foto: Seznam Zprávy

Ministr Pavel Blažek vysvětluje, seč může.

Reklama

„Abych nezavdal příčinu k divokým, ničím nepodloženým spekulacím a konspiračním teoriím, odmítl jsem třetí společný drink a rozhodl jsem se restauraci urychleně opustit a zamířit domů.“

Článek

Přečtěte si Šťastné slovo:

Pravidelná sobotní glosa Jindřicha Šídla o věcech, které hýbou politikou a společností a kterých jste si třeba nevšimli, nebo nechtěli všimnout.

Vzhledem ke znepokojení, které mezi veřejností vyvolalo náhodné a letmé setkání ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) s občanem Martinem Nejedlým (Jednotné Rusko), se ministr Blažek rozhodl vydat své druhé a již definitivně poslední stanovisko k celé události.

Ministr ve shodě s předsedou vlády Petrem Fialou (ODS) a občanem Nejedlým tím považuje celou záležitost za uzavřenou a nebude se k ní dále vyjadřovat.

„Ve středu večer jsem byl cestou ze své služební limuzíny do vchodu domu, v němž bydlím, zastižen monzunovým deštěm, jejichž výskyt nad pražským Žižkovem není v tomto ročním období ničím výjimečným.

Protože jako ministr spravedlnosti podléhám speciálnímu bezpečnostnímu režimu, rozhodl jsem se – bez předchozí domluvy s kýmkoliv – vyhledat úkryt před přírodními živly v přilehlé restauraci do chvíle, než se počasí opět uklidní.

Po zhruba 45 minutách jsem si všiml, že po celou dobu pobytu v restauraci sedím shodou neuvěřitelných náhod vedle pana Martina Nejedlého, kterého nepříliš dobře znám z doby, kdy jsem s ním na konci roku 2021 dojednával v Lánech vznik vlády Petra Fialy. Vinou zhoršených světelných podmínek v restauraci jsem však bohužel pana Nejedlého vůbec nepoznal.

Abych nezavdal příčinu k divokým, ničím nepodloženým spekulacím a konspiračním teoriím, odmítl jsem třetí společný drink a rozhodl jsem se restauraci urychleně opustit a zamířit domů, protože, jak už jsem uvedl, bydlím hned za rohem. Bohužel mi před východem z restaurace zastoupila cestu dvojce mladých reportérů serveru Seznam Zprávy, kteří mi začali klást otázky, proč se nacházím v restauraci. Než jsem stačil dokončit odpovědi, začalo bohužel opět mohutně pršet a silný vítr mě odfoukl zpátky, přímo až ke stolu pana Nejedlého.

Přesto jsem setrval v názoru, že je moje přítomnost v restauraci nepřípustná, a tak jsem požádal hosty, zda by mi někdo z nich nemohl půjčit na cestu domů deštník, který by mu následně osobně zpět doručil můj služební řidič stojící před vchodem do restaurace.

Bohužel, jako jediný se přihlásil pan Nejedlý. Nebylo v žádném případě možné, abych jeho pozornost jako člen vlády rozpočtové zodpovědnosti, boje proti korupci, za slušnost, etiku a prozápadní směřování naší země přijal. A tak jsem byl nucen setrvat i nadále v restauraci.

Rozhodl jsem se v zájmu transparentnosti o celé věci okamžitě informovat předsedu vlády Petra Fialu. Ve chvíli, kdy jsem se jej snažil navzdory větru a dešti na prostranství před restaurací vytočit, se mi ale shodou nešťastných okolností vybila baterie v mobilním telefonu. Musel jsem tedy opět zamířit do restauračního zařízení, kde jsem přítomným hostům položil otázku: „Nemáte prosím někdo k zapůjčení nabíječku na iPhone? Samozřejmě KROMĚ PANA NEJEDLÉHO!“

Bohužel se nikdo jiný než pan Nejedlý nepřihlásil. Využil jsem – bez předchozí domluvy – vzhledem k časové tísni jeho nabídku a chtěl si mobil dobít. Bohužel asi po dalších dvou hodinách jsem zjistil, že zásuvka, do které jsem nabíječku vložil, nefunguje. Vinou nenabitého mobilu jsem nejen nemohl kontaktovat předsedu vlády, jak jsem měl v úmyslu, ale bohužel ani v aplikaci POČASÍ kontrolovat počasí venku.

Protože se mezitím setmělo, a já tak nemohl vizuálně zhodnotit situaci, musel jsem v restauraci zůstat do doby, než se pan Nejedlý, bohužel opět JAKO JEDINÝ z hostů nabídl, že osobně zjistí, jestli venku ještě prší. Když po chvíli přišel zpět s informací, že sice neprší, ale mohlo by, usoudil jsem, že bude vzhledem k mé pozici ministra spravedlnosti lepší neriskovat cestu za roh v nelítostné bouři.

Naprosto jednoznačně odmítám, že bych se svým krátkým, náhodným a z hlediska vesmíru bezvýznamným setkáním s panem Nejedlým dopustil něčeho nezákonného, nepřípustného, nebo snad dokonce neetického. V našem krátkém telefonickém rozhovoru mi to potvrdila má vážená stranická kolegyně, brněnská primátorka a bývalá koncipientka v mé advokátní kanceláři Markéta Vaňková, která se nedávno sama stala obětí zběsilého honu na svou osobu poté, co byla vyfotografována v přátelském rozhovoru s konzervativní brněnskou mládeží. Velmi si její podpory vážím a jsem rád, že alespoň v jejím případě vyšla skutečná pravda najevo, což dokázal její negativní drogový test provedený pouhé tři roky po údajném „skandálu“.

Na závěr bych chtěl zdůraznit, že nemám žádný důvod scházet se na veřejnosti s člověkem důvodně podezřelým ze spolupráce s nepřátelskou mocností. Pokud bych opravdu chtěl potkat pana Nejedlého, udělám to tak, aby se to nikdy nikdo nedozvěděl.

A můžete si být jisti, že to tak taky příště udělám. Děkuji všem za pozornost i za podporu, kterou jste naší koalici změny Spolu v minulých volbách vyjádřili. A teď mi všichni můžete… víte co.“

Reklama

Doporučované