Hlavní obsah

Šťastné pondělí: Konec Petra Fialy. Pavel Blažek bude už příští rok premiér

Šťastné pondělí o nastupující politické sezoně (satira).Video: Profimedia.cz, Shutterstock.com, Seznam Zprávy, Youtube.com

 

Reklama

Tajné schůzky, nedostatek léků, emancipace lidovců i evropské volby. Léto nám napovědělo, jak bude vypadat politická sezona 2023/2024. A tak ve Šťastném pondělí přinášíme predikce, co všechno se do příštího června stane.

Článek

Sice sotva začalo září, ale na české politické scéně už zuří první vážnější kauzy. Ministr spravedlnosti Blažek svoji schůzku s Martinem Nejedlým prozatím ustál a dostal jen žlutou kartu. Otázky tak samozřejmě znějí: Kolik žlutých karet od Petra Fialy dá dohromady jednu červenou? A může se Pavel Blažek do příštího června potkat ještě s někým kontroverznějším? My věříme, že na překonání vlastního stínu zkušený politický harcovník rozhodně má.

A až se tak stane, dostaví se i další politický evergreen. Reakce Pirátů.

Ivan Bartoš prohlásí, že setrvání Pavla Blažka ve funkci vážně ohrožuje důvěryhodnost Fialovy vlády. A nezůstane jen u toho! Pokud by se něco podobného stalo ještě jednou, zváží podle Bartoše Piráti odchod z koalice, nebo se aspoň budou na Blažka na schůzích kabinetu významně mračit.

Své starosti bude mít samozřejmě i KDU-ČSL, která se rozhodne, že je načase ke svým tradičním tématům přidat i jedno nové. Inspiraci si Marian Jurečka vezme u ODS, protože každá strana, která v průzkumech neklesla pod 5 %, může být pro lidovce inspirací.

TOP 09 se zatím bude potýkat s největší hrozbou pro svou budoucnost: minulými výroky místopředsedy strany a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka, třeba o tom, že v Česku určitě, možná, snad, spíš bude na podzim dostatek léků. A kdyby došlo na nejhorší, má už teď ministr Válek připravený i plán B.

Pak je tu samozřejmě tolik očekávané vyvrcholení celé politické sezony: evropské volby v červnu 2024, v podstatě generálka na volby sněmovní v roce následujícím. A ty, jak se můžeme poučit z historie, představují pro aktuální vládní strany, a především pro ODS, jedno velké riziko.

A když si tohle všechno dáte dohromady, vyjde vám z toho, že pod premiérem Fialou se v červnu 2024 bude kývat židle tak moc, že si všichni musíme začít zvykat na sousloví „nový předseda vlády Pavel Blažek“. Proč je Pavel Blažek v čele Strakovy akademie v podstatě nevyhnutelná věc a jaké to bude mít výhody, stejně jako spoustu dalších politických predikcí, vám řekneme ve videu v úvodu článku.

Satirický pořad Šťastné pondělí vychází každé pondělí v osm hodin ráno na webu Seznam Zpráv. Vždy ten stejný den, tedy již dnes večer, si můžete poslechnout i nový Šťastný podcast, ve kterém se na témata tohoto dílu (a nejen na ně) podíváme ještě podrobněji.

Každou sobotu pak čtěte Šťastné slovo, pravidelnou zábavnou glosu Jindřicha Šídla. A nezapomeňte nás také sledovat na našem facebooku, XinstagramuSeznam Médiu, kde najdete ještě víc ze Šťastného pondělí.

Reklama

Doporučované