Hlavní obsah

Šťastné pondělí: Nová nádraží plánují Praha i Brno. Ale nikdy se nepostaví

Šťastné pondělí o „Šťastném hlaváku“.Video: Profimedia.cz, Shutterstock.com, Seznam Zprávy, Youtube.com

 

Reklama

Návrh nové podoby hlavního nádraží s názvem Šťastný hlavák vyvolal mezi širokou veřejností vášnivou debatu, ve které má každý vlastní silný názor. Ale je vůbec šance, že se tak velká stavba uskuteční?

Článek

Někteří nový návrh přirovnávají k pergole ukradené z Abú Dhabí, další se bojí, že na ně bude při čekání na vlak foukat, jiní zase poukazují na to, že stavba ze dřeva nemá šanci v Česku zůstat v provozuschopném stavu déle než pár let.

Stavba tohoto rádoby Šťastného hlaváku by měla začít již v roce 2028, což my tady v Praze překládáme jako ‚nikdy‘. I navzdory kritice ale doufáme, že to tentokrát skutečně vyjde, protože ve stejný rok se má začít stavět také úplně nové nádraží v Brně. A spojením těchto dvou ambiciózních projektů, které propojí první česká vysokorychlostní železnice, by mohlo vzniknout něco opravdu mimořádného.
Jindřich Šídlo ve Šťastném pondělí

Tým Šťastného pondělí, který mimochodem s návrhem Šťastného hlaváku navzdory veřejnému mínění nemá nic společného, se proto vydal na místo, aby sám zhodnotil současný stav centrálního pražského nádraží a jeho možné přístavby.

A našel prostor pro ještě ambicióznější projekt: v prostoru legendárního parku Sherwood by se dala vybudovat lesní školka života, rozšířit šestiproudá magistrála o dva pruhy v každém směru a elegantně by šla vyřešit i špatná dostupnost z nádraží na letiště.

PŘEČTĚTE SI ŠŤASTNÉ SLOVO:

Co dalšího ve speciálním díle natočeném z většiny na pražském hlavním nádraží Jindřich Šídlo se svými kolegy odhalil a jaké změny navrhuje? Jaká je šance, že už ve 30. letech budeme jezdit z Prahy do Brna po vysokorychlostních tratích a z moderních nádražních budov? To zjistíte v úvodním videu.

Satirický pořad Šťastné pondělí vychází každé pondělí v osm hodin ráno na webu Seznam Zpráv. Vždy ten stejný den, tedy již dnes večer, si můžete poslechnout i nový Šťastný podcast, ve kterém se na témata tohoto dílu (a nejen na ně) podíváme ještě podrobněji.

V úterý posíláme satirický newsletter Jindřicha Šídla a jeho týmu. Glosy o aktuálním politickém dění i zákulisní „šeptandu“ nejen o Šťastném pondělí. Každou sobotu pak čtěte Šťastné slovo, pravidelnou zábavnou glosu Jindřicha Šídla. A nezapomeňte nás také sledovat na našem facebooku, XinstagramuSeznam Médiu, kde najdete ještě víc ze Šťastného pondělí.

Reklama

Doporučované