Hlavní obsah

Během vyplácení na nás stříleli. Ukrajinští senioři popisují čekání na důchod

Svět bez obalu: Během vyplácení na nás stříleli. Ukrajinští senioři popisují čekání důchod. Video: RFE/RL

 

Reklama

Ukrajinští úředníci s nasazením života nadále doručují na východě Ukrajiny penze. Vyplácení probíhá často i během ruského ostřelování. Reportér televize Current Time se vydal s doručovateli na jednu z těchto cest.

Článek

„Z doručování důchodů do frontových měst se stala v poslední době velmi složitá operace. Nejprve jsme se vydali do Krasnohorivky, abychom vyzvedli místní úředníky. Teď jedeme vyzvednout peníze a pak se vrátíme do Krasnohorivky, aby mohly být peníze vydány,“ popisuje v reportáži celý proces redaktor Borys Sachalko.

Zdejší penzisté si dříve pro důchody jezdili do nedalekého města. Nyní je ale tato cesta pro ně příliš nebezpečná. Do města peníze nyní přiváží vedoucí pošty za doprovodu vojáků v policejních vozech.

„Začíná ostřelování, ale my se stejně chystáme rozdat lidem peníze na důchody,“ říká za zvuku dělostřelecké palby vedoucí pošty.

Vojáci následně čekajícím lidem dávají instrukce, aby se rozprostřeli po okolí a nestáli ve velkých skupinách. „Poslouchejte mě. Uklidněte se. Za prvé: nechoďte na schody. Peněz je dost pro všechny. Chovejte se civilizovaně. Nechoďte sem všichni najednou. Jen první dvě nebo tři řady. Ostatní se rozptylte po okolí,“ poučuje v reportáži přítomné důchodce ukrajinský voják.

Téměř všichni lidé z města Krasnohorivka během těžkých bojů odešli. Většinou zůstali právě staří lidé, kteří nemají kam jít. „Dokážete rozpoznat, jestli je to příchozí, nebo odchozí palba?“ ptá se reportér jedné čekající důchodkyně.

„Už ne. Dřív jsem to ale dokázala,“ odpovídá žena.

„Jak to?“ reaguje reportér.

„Teď už pro mě nemá smysl vědět, kdo a odkud střílí. Co bude, to bude. Je to osud. Smrti se nevyhneš,“ reaguje žena. Halyna čekala ve frontě na důchody už od předchozího večera. Její kamarádka Alla, která je taky ve frontě, říká, že se jednou během rozdávání důchodů dostali pod přímou dělostřeleckou palbu. „Lehla jsem si na zem pod okno,“ popisuje dramatické události Ukrajinka. Alla dnes měsíční platbu nakonec dostala.

„Je to 3 400 hřiven,“ říká a ukazuje peníze na kameru.

„Takže asi 100 dolarů,“ konstatuje novinář.

„Za elektřinu, léky a jídlo tím zaplatím. Peníze samozřejmě potřebuji,“ reaguje žena.

Na Ukrajině musejí teď lidé čelit nejenom válečným hrůzám, ale i všednímu boji, jak vyjít s penězi, které dostávají.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované