Hlavní obsah

Video: Bránil Azovstal a padl do zajetí. Už měsíce o něm rodiče nic neví

Svět bez obalu Milana Šímy: Někteří ukrajinští obránci Azovstalu jsou stále nezvěstní. Video: RFE/RL

 

Reklama

Když v únoru zahájili Rusové invazi na Ukrajinu, byl Pavlo Mosinjan členem Národní gardy v Mariupolu. Po dobytí města byl zajat ruskými jednotkami a od té doby o něm jeho nejbližší nemají žádné informace.

Článek

Během dlouhého obléhání Mariupolu se Pavlo Mosinjan dostal až do oceláren Azovstal. Průmyslový komplex byl poslední baštou ukrajinského odporu, těžké boje probíhaly celé měsíce.

A právě z Azovstalu se svým rodičům několikrát ozval. Poslal například videozprávu: „Ahoj, rodino. Napadlo mě, že natočím tohle video, abyste viděli, že jsem v pořádku. Jsme tu v krytu. Všechno je v pořádku.“

Jak říká v reportáži Rádia Svobodná Evropa Pavlův otec Mykola Mosinjan, později se dozvěděli, že byl syn zraněn. „Pak nám napsal SMS: ‚Mami, tati, nebojte se. Je to jen škrábnutí.‘ Posléze jsme se ale dozvěděli, že ho museli operovat. Měsíc údajně nemohl chodit a byl upoután na lůžko. Pak byla nemocnice v Azovstalu bombardována.“

V květnu 2022 se Pavlo Mosinjan s dalšími bojovníky na pokyn ukrajinské vlády vzdal a stal se válečným zajatcem Rusů.

Po stopách „bratránka Maxe“

Příběh Maxe sledujeme od jara. V dubnu mluvily Seznam Zprávy s Olenou Nikulinovou osobně v Kyjevě, kde dobrovolničí pro Nadaci Serhije Prytuly. Od té doby s ní udržujeme kontakt elektronicky.

Ještě před zajetím stačil poslat své manželce zprávu z mobilu. „Aljoně, naší snaše, přišla textová zpráva. Stálo v ní: ‚Vyřiď mým rodičům, že nás během několika dní vymění.‘ To byla poslední zpráva, kterou jsme od něj dostali,“ svěřila se Pavlova matka Svitlana.

Rodina pečlivě studovala všechna videa, která zachytila kapitulaci Azovstalu. Syna nenašla na žádném záběru ani na žádné fotce, které byly z místa zveřejněny. „Ale na jednom videu jsme slyšeli jeho hlas mimo obrazovku,“ dodává s nadějí otec.

Později se rodičům podařilo zkontaktovat alespoň muže, který s jejich synem sloužil: „Řekl nám, že byl s naším synem v kasárnách, a pak v té továrně. Když byl zraněný, pomáhal ho odnést. Prý byli jako bratři. Můžete být na svého syna hrdí. Je to skutečný hrdina, řekl nám.“

Svitlana Mosinjanová dodává, že voják rodičům potvrdil, že byl jejich syn zajat ruskými jednotkami a je jedním z mnoha pohřešovaných Ukrajinců, kteří se dostali do ruského zajetí.

Reklama

Doporučované