Hlavní obsah

Bůh se zabíjením na Ukrajině souhlasí, káže ruský kněz

Svět bez obalu Milana Šímy: Kněz Andrej Tkačev během bohoslužeb otevřeně oslavuje ruskou agresi na Ukrajině. Video: RFE/RL

 

Reklama

Ruský pravoslavný kněz Andrej Tkačev pravidelně během bohoslužeb otevřeně oslavuje ruskou agresi na Ukrajině. Při jednom z kázaní řekl, že smrt v boji je nejlepší varianta.

Článek

„Nenabíjejte Grady bez odříkání modlitby. Když tam vkládáte raketu, tak řekněte: ‚Pane, smiluj se nad námi!‘ A vystřelte! Ne proto, že byste chtěli, ale protože to musíte udělat,“ říká v reportáži Rádia Svobodná Evropa při jedné bohoslužbě Tkačev věřícím.

Při jiné mši zase obhajoval smrt ruských vojáků během invaze na Ukrajině.

„Smrt bojovníka je lepší než jakákoli jiná. Je to nejlepší smrt ze všech. Lidé umírají jako prasata, dusí se vlastními zvratky. Jedli, pili, přejídali se, padali pod stůl, zvraceli a dusili se zvratky. Je lepší umřít se zbraní v ruce, jako hrdina, jako muž. Zemřít pro vlast,“ řekl při kázaní kněz.

Tkačev vybízí vojáky, aby se před odchodem na frontu pomodlili.

„Než zemřeš, pomodli se: ‚Pane, smiluj se nad námi!‘ Pomodli se a tvá duše se dostane do ráje,“ vysvětluje pravoslavný kněz. Andrej Tkačev ale není jediným pravoslavným knězem, který veřejně podporuje válku.

Moskevský pravoslavný patriarcha Kirill je známý svojí bezvýhradnou podporou prezidenta Vladimira Putina. V uplynulém roce se vícekrát postavil za ruskou invazi na Ukrajinu.

„Takový je osud naší vlasti. Bylo to Rusko, které zachránilo svět před fašistickým morem. Byla to oběť Ruska, která zajistila vítězství,“ řekl nejvyšší představitel ruské pravoslavné církve patriarcha Kirill.

Hlava ruského pravoslaví na straně války

Z úzké spolupráce mezi pravoslavnou církví a Kremlem těžily obě strany. Podporou války na Ukrajině však patriarcha Kirill přišel o důvěru milionů tamních věřících.

Takovéto postoje ale považuje část pravoslavných věřících, především mimo Rusko, za nekřesťanské a nepřijatelné.

„Ruská pravoslavná církev hlásá nenávist a smrt bez jakýchkoli odkazů na Bibli. Použil bych pro ni termín ‚oficiální církev‘, protože uzavřela spojenectví s vládou a teď ochotně a upřímně plní její ideologické požadavky,“ říká v rozhovoru pro RFE/RL religionista Sergej Chapnin a dodává: „Je hrozné, že si kněží dovolují říkat takové věci. Nesmí tak mluvit. Tohle vypadá jako zrada církve, jako satanismus.“

Ruský patriarcha Kirill dokonce požádal kněze, aby podpořili ruskou armádu tím, že požehnají novým rekrutům před jejich odchodem do války.

„Je naší povinností bránit vlast a náboženství. Nemám, co bych k tomu dodal. Stojíme před pravdou a my jsme pravda. Pravda je vždy naše. Protože Bůh je s námi,“ káže vojákům před odjezdem na frontu jeden z pravoslavných popů.

Ruští kněží nyní upravují náboženství tak, aby se co nejvíce přizpůsobilo probíhající válce.

„Přikázání ‚Nezabiješ‘ je určeno pro civilisty. Pokud jde o obranu naší vlasti, našeho náboženství, našich rodin, tak Bůh se zabíjením souhlasí,“ obhajuje zabíjení ruský kněz Igor Čeremnych.

Spor státu s církví

Kyjev často kritizuje ukrajinskou pravoslavnou církev a její historické napojení na Ruskou federaci. Její představitel, ruský patriarcha Kirill, například otevřeně podporuje ruského prezidenta Vladimira Putina při invazi na Ukrajinu.

Podle odborníka na náboženství Chapnina jde o celkové selhání ruské pravoslavné církve.

„Je to historická katastrofa, to není jen krize. Církev selhala ve svém poslání zůstat církví Ježíše Krista. Snaha najít křesťanskou motivaci pro boj v této nespravedlivé válce a nesprávný výklad Bible jsou děsivými příklady toho, že tato církev už není církví. Aby si totiž udržela své postavení v autoritářském režimu, nabízí se vládě k dispozici jako její spolehlivá služka. Je to odporné,“ vysvětluje religionista.

Ne všichni ruští pravoslavní duchovní ale invazi podporují. Zhruba 300 kněží například podepsalo otevřený dopis, ve kterém válku odmítají a vyzývají k usmíření.

„Neměli bychom pouštět nenávist do našich srdcí. Když nenávidíme druhé, přestáváme být křesťany,“ říká pravoslavný kněz Ioann Burdin.

Někteří kněží byli za „diskreditaci ruských ozbrojených sil“ během svých kázání dokonce potrestáni.

Reklama

Doporučované