Hlavní obsah

Video: Jeli jsme na cvičení. Ale lhali nám, říkají ruští zajatci

Svět bez obalu: Ukrajinci vyslýchají zajaté ruské vojáky.Video: RFE/RL

 

Reklama

Ukrajinské ministerstvo vnitra spustilo web 200rf.com, na němž zveřejňuje fotografie, videa a doklady zabitých a zajatých ruských vojáků. Ve videu Rádia Svobodná Evropa se můžete podívat na jeden z výslechů ruských zajatců.

Článek

Na webu 200rf.com měli mít lidé v Rusku možnost dozvědět se o osudu svých blízkých po invazi na Ukrajinu. Moskva počty svých obětí nezveřejňuje, podle Kyjeva ale už od začátku ruského útoku zemřelo asi 5 300 ruských vojáků.

Webovou stránku, spuštěnou v neděli, v pondělí nad ránem ruský cenzorský orgán Roskomnadzor pro tamní uživatele zablokoval.

Na videích, která tam dosud byla publikována, se ukrajinští zpravodajci ruských zajatců ptají, jak se dostali na Ukrajinu. Několik z nich odpovídá, že jim bylo řečeno, že se budou účastnit vojenského cvičení.

Válečný zajatec: „Jmenuji se Alexej, vojenská jednotka 75242, 25. brigáda.“

Ukrajinský voják: „Proč jste sem přišel? Za jakým účelem? Kdo vás sem poslal?“

Válečný zajatec: „Přišli jsme kvůli vojenskému cvičení. Ale lhali nám. A tak jsem teď tady.“

Další válečný zajatec: „Jsem ze stejné jednotky. Původně nám říkali, že je to cvičení. Důsledkem toho bylo, že když jsme byli posláni do první linie, tak byli vojáci demoralizovaní. Nikdo tam nechtěl jít. Ale oni říkali: ‚Budete nepřátelé lidu. A protože je válka, tak vás můžeme i zastřelit.‘ Začali nás používat jako terče pro děla. Nikdo z naší jednotky válku nechce. Chceme se jen vrátit domů. Chceme jen mír.“

Válečný zajatec: „Jmenuji se Alexandr. Stejná jednotka, 25. brigáda. Jsem řidič. Posadili mě do auta a řekli, že je to cvičení, že tam bude všechno v pořádku. Nevěděli jsme to. Prostě nás oklamali a nechali nás tam.“

Válečný zajatec:  „Stejná jednotka, stejná brigáda.“

Ukrajinský voják: „Zopakujte číslo vojenské jednotky.“

Válečný zajatec: „Teď si nevzpomínám. Přišel jsem teprve nedávno.“

Ukrajinský voják: „Aha, nedávno. Záložník, ze zálohy, jo?“

Válečný zajatec: „Ano.“

Ukrajinský voják: „Proč jste přišel? Také na cvičení?“

Válečný zajatec: „Na cvičení, ale ukázalo se, že ….“

Ukrajinský voják: „Kdy jste přijel? Před kolika dny?“

Válečný zajatec: „Před dvěma týdny.“

Teprve minulý víkend přiznaly ruské úřady úmrtí v řadách ruských sil, když dagestánský lídr Sergej Melikov vyjádřil lítost nad smrtí důstojníka a svého krajana Nurmagomeda Gadžimagomedova.

Ruská provládní média o počtech obětí na Ukrajině mlčí, vyzdvihují ale údaje o zničené ukrajinské armádní technice. Ukrajinská prezidentská kancelář uvedla, že padlých vojáků v řadách ruských jednotek jsou tisíce. Kyjev se zároveň obrátil s prosbou na Mezinárodní červený kříž, aby pomohl s přepravou jejich těl ze země.

Název webu 200rf.com odkazuje na kódové označení „gruz 200“ (náklad 200), které používá ruská armáda pro přepravu těl padlých. Označení se zrodilo v době sovětské invaze do Afghánistánu.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované