Hlavní obsah

Reportér Seznam Zpráv z místa: Pro Ukrajince je teď každý diverzant

Hostem Ptám se já byl reportér Seznam Zpráv Janek Kroupa (ilustrační foto).Video: Veronika Sedláčková, Janek Kroupa, Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Ukrajinské ozbrojené síly nadále čelí na mnoha místech silným útokům ruské armády ze všech směrů. Podle dostupných zpráv se kromě hlavního města Kyjeva bojuje v Charkově, Chersonu či Luhanské oblasti. Do Kyjeva se snaží dostat i reportéři Seznam Zpráv. Jaká je situace v jeho blízkosti?

Hostem Ptám se já byl reportér Seznam Zpráv Janek Kroupa.

Podle ukrajinské strany si ruská invaze vyžádala přes 350 mrtvých včetně desítek civilistů a na 1 600 zraněných z řad Ukrajinců. Zemřelo podle ní také asi 5 300 ruských vojáků. Kvůli bojům z Ukrajiny uprchlo už přes 300 tisíc lidí, většina do Polska.

Podle svědectví reportérů ukrajinská města a jejich obyvatelé využívají každou chvíli k tomu, aby zpevnili obrannou linii před očekávaným útokem. Staví barikády, hloubí zákopy nebo připravují Molotovovy koktejly, které jsou municí pro civilní protiruský odpor.

Jakou obranu před invazí volí běžní Ukrajinci? A co právě nyní nejvíce chybí místním obyvatelům?

Celý rozhovor si můžete pustit v úvodním videu, audiu nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Co v rozhovoru zaznělo?

0:30 – Část noci jsem spal, přestože sem létaly nějaké rakety, ale nebylo jich tolik a nebylo to tak blízko. Hned u města je letiště, kam včera večer spadly dvě rakety, pravděpodobně z Běloruska, byla tam i krátká přestřelka. Na to místo nás ale nepustili. Zhruba ze stejného směru se v noci ozývaly výbuchy.

2:00 – Žádného běloruského diverzanta jsem neviděli, ale průběžně se tu ozývají střelby a policie je prý honí. My jsme se stali součástí téhle akce (Reportéři Seznam Zpráv Janek Kroupa a David Neff byli v sobotu v podvečer zadrženi ukrajinskými úřady, pozn. red.). Nevím, jak je to odůvodněné a do jaké míry je to o tom, že se tu lidé bojí. Rusové ale používají taktiku, že se převlékají za cizince, Ukrajince, policisty nebo vojáky, a každý, koho ti lidé neznají, je teď pro ně potenciální diverzant.

Foto: Seznam Zprávy

Reportéři Seznam Zpráv na Ukrajině David Neff a Janek Kroupa.

4:00 – Kontrolovali nás tisíckrát. Teď je každá vesnice obrněná, každý shluk domů – to jsou až dojemné scény – má „hnízdo“ z pár pytlů písku a u něj jsou dědové s puškami. O pár metrů dále je zase sofistikovaná barikáda, obrněné město, ale ti dědové zůstávají u těch domečků, kde jsou doma a svůj domov budou bránit. Odvezli své rodiny, ale ti muži tady zůstali. Ten strach, obrovské množství protichůdných informací, zároveň zveličování některých možností, které má Putin, vede k tomu, že lidé tady se bojí toho, že my jako novináři můžeme poskytovat informace Putinovi. Pravda to může být v tom, že zpravodajští analytici opravdu procházejí všechny zdroje, proto je i striktní zákaz fotit techniku a vojáky. Bez dovolení nikoho nefotíme.

6:00 – Pokud se pro někoho stanete podezřelým, dav se začne chovat vyděšeně a už mu nevysvětlíte, že diverzanti nejste. Proto nás vytlačili, vzali nám mobily a začali nás šacovat. Cokoliv jsme řekli, je začalo ale více utvrzovat (…) Ukazuje to na to, jak se tu lidé strašně bojí a jsou připraveni se bránit.

9:30 – Zatím jsme do Kyjeva nejeli. Jeden z důvodů je, že se obáváme, že tam uvázneme, a my se tu chceme pohybovat, zůstat mobilní. Být 40 km od Kyjeva je ale na Ukrajinu vlastně malá vzdálenost. Že je obtížné dostat se z Kyjeva, platí ale od prvního dne války. Do Kyjeva se dostat dá, ale z města už ne. Je to obrovské město, má tři miliony obyvatel a je obrovské na rozlohu. Když se něco stane na druhé straně města, tak o tom nevíte. Pohybujete se v perimetru. Kolem Kyjeva jsou podle dostupných informací stržené mosty a jsou stržené i uvnitř města, takže je rozdělené na dvě části. Na severu je ale ruská armáda, která tlačí seshora. My jsme u něj byli ze severozápadní strany, kde to vypadá, že se Rusové sbírají, že by na Kyjev chtěli zaútočit.

13:00 – Ta země se snaží udržet v běhu zuby nehty, ale je to čím dál tím složitější. Problém je třeba nafta, jsou místa, kde není vůbec. Jinde je zase na příděl. My jsme včera potřebovali dotankovat v místech kolem fronty, kde jsme je museli uprosit, abychom měli palivo na to, dostat se zpátky. Jsou místa, kde platební karty fungují, ale je to například jen v hotelu. Na benzinkách už ne. Ukrajinci se snaží zachovat chod země, ale je to v úsporném režimu, většina Ukrajinců se snaží připravovat obranu.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované