Hlavní obsah

Video: Matka ruského vojáka se přes internet dozvěděla, že jejího syna zajali

Svět bez obalu: Matka ruského vojáka se jen díky internetu dozvěděla, že byl její syn zajat.Video: RFE/RL

 

Reklama

Ruska Ljudmila Buchancovová byla šokována, když se na sociálních sítích dozvěděla, že její syn byl zajat ukrajinskými silami. Jeho výslech byl totiž natočen a následně zveřejněn na sociálních sítích, a to i v Rusku. 

Článek

„Poslali mi video a zeptali se mě: ‚Ljudo, je to tvůj Roman?‘ Odpověděla jsem, že ano. Poslali mi to video na Odnoklassniki. Tak jsem to také zveřejnila. Řekla jsem, že to je můj syn, a poprosila jsem všechny, ať se modlí, aby se vrátil živý domů,“ svěřila se reportérovi RFE/RL matka vojáka. (Odnoklassniki je sociální síť používaná hlavně v Rusku a dalších zemích bývalého Sovětského svazu.)

Žena žije ve vesnici vzdálené asi 50 kilometrů od ukrajinských hranic. Říká, že jí syn před odjezdem pověděl, že jede jen na nějaké cvičení, a ne do války.

„Dnes jsem volala na ministerstvo obrany. Včera jsem volala synovým nadřízeným. Romanův velitel mi řekl: ‚Řešíme to.‘ Následně řekl: ‚Řešíme to s FSB.‘ Nikdo jiný mi nic neřekl.“

„Potvrdili, že byl zajat?” ptá se Ljudmily reportérka.

„Ano,“ reaguje Ruska.

Matka zajatého vojáka se také bojí, aby se nic nestalo dalším členům rodiny, kteří žijí na Ukrajině. Sleduje teď všechny zprávy z války. K dispozici ale má jen oficiální ruské zpravodajství.

Ukrajinské ministerstvo vnitra spustilo web 200rf.com, na němž zveřejňuje fotografie, videa a doklady zabitých a zajatých ruských vojáků.

Webovou stránku, spuštěnou v neděli, ale v pondělí nad ránem ruský cenzorský orgán Roskomnadzor pro tamní uživatele zablokoval.

Ukrajinská média v úterý informovala o výměně válečných zajatců v Sumské oblasti na severovýchodě Ukrajiny. Podle tamního gubernátora je to první taková výměna v regionu.

Jeden ruský voják byl vyměněn za pět členů ukrajinské teritoriální obrany, oznámil na síti Telegram šéf Sumské oblasti Dmytro Žyvyckyj.

Ruská strana tuto informaci zatím nepotvrdila, ani nekomentovala, podotkl ruskojazyčný server stanice BBC.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované