Hlavní obsah

Video: Obyvatelé Kyjeva stáli fronty na zbraně. A s nimi i cizinci

Svět bez obalu: Obyvatelé Kyjeva stojí fronty na zbraně. Jsou mezi nimi i cizinci.Video: RFE/RL

 

Reklama

Ruské síly na Ukrajině nyní cílí své útoky především na velká města. Charkov se pod těžkou palbou už ocitl, ke Kyjevu se ruští vojáci stahují. Hlavní město se připravuje na útok.

Článek

Video natočené 28. února ukazuje frontu dobrovolníků, kteří stojí frontu na zbraně na obranu Kyjeva. K ukrajinské metropoli se blíží přesila ruských jednotek.

Mezi lidmi, kteří čekali, až nafasují zbraň, nebyli zdaleka jen Ukrajinci. „Není důležité, že nejsem Ukrajinec. Jsem Turek. Žiju v této zemi, národnost pro mě není důležitá. Tohle je teď moje místo. Mám tady práci, mám tu život. Žiji na Ukrajině.“

„Mnoho mých přátel, matky s dětmi, jsou nyní ve sklepích a v garážích,“ svěřil se novinářům RFE/RL anglicky mluvící obyvatel Kyjeva. „Děti pláčou, babičky jsou nemocné, lidé jsou unavení. Muži se po tisících hlásí k obraně Ukrajiny – staří, mladí – všichni chtějí bránit Ukrajinu. Mnoho z nich nemá žádné vojenské zkušenosti. Už jsem zničený z toho, jak čtu ty zprávy a vidím, co Rusové dělají Ukrajincům. Rusové sem neměli chodit. A jejich matky v Rusku by si měly položit otázku: Chtějí, aby jejich chlapci umírali na této černé ukrajinské půdě?”

A jaká byla nálada mezi lidmi ve frontě? „Mám dnes dobrý pocit. Víte… to, co se teď děje v naší zemi, je inspirující. Naši lidé jsou neuvěřitelní, naše ženy jsou prostě skvělé, naše děti zpívají hymnu, naši vojáci – to je opravdu něco. Je v tom spousta emocí. A ta jednota lidí, to, že stojíme bok po boku, je něco neuvěřitelného. Cena za to může být vysoká. Kéž by se podařilo zachránit více životů, ale stojí to za to,“ věří příští ukrajinský obránce města.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované