Hlavní obsah

Video: Proč vynaložili Rusové tak velké úsilí na dobytí Soledaru?

Svět bez obalu Milana Šímy: Proč Rusové vynakládají tak velké úsilí na dobytí Soledaru?Video: RFE/RL

 

Reklama

Rusko tvrdí, že převzalo plnou kontrolu nad východoukrajinským městem Soledar. Ukrajina to popírá a její představitelé tvrdí, že obránci o město nadále bojují.

Článek

Dobytí Soledaru by bylo nejvýznamějším vítězstvím ruských jednotek za poslední měsíce. Proč ale Moskva vynakládá takové úsilí na dobytí tohoto města?

Někteří vojenští experti se domnívají, že by důvodem mohlo být asi 200 km těžebních tunelů, které se pod městem nachází.

„Já si to nemyslím,“ namítá ukrajinská geoložka Viktoria Skrypnyková. „Šachty jsou příliš úzké a hluboké na to, aby jimi mohla projet vojenská technika. Museli jsme rozebrat naše vybavení, abychom ho mohli snést do šachet. Zabralo to spoustu času. Ty tunely se nedají použít k přemisťování vybavení. Kromě toho je zde problém s větráním. Tam dole potřebujete kyslík. Ale všechny ventilátory jsou teď vypnuté, takže tam vzduch necirkuluje. Je nebezpečné být tam dole.“

Hlavním důvodem ruského úsilí tak zřejmě zůstává symbolická hodnota tohoto vítězství. A také to, že útok zde vedla takzvaná Vagnerova skupina vedená Jevgenijem Prigožinem.

Mohlo by vás zajímat

Bývalý velitel jedné z jednotek ruských žoldnéřů Vagnerovy skupiny Andrej Medveděv uprchl do Norska, kde požádal o politický azyl. V rozhovoru pro lidskoprávní skupinu Gulagu.net teď popsal, jak jeho útěk probíhal.

„Prigožin se teď může chlubit, že na rozdíl od pravidelné ruské armády jsou jeho žoldnéři jedinou účinnou silou. Jeho mediální impérium takovou informaci bude podporovat. Na to Prigožin v posledním půl roce hodně spoléhá,“ myslí si ukrajinský novinář Denis Korotkov.

V Doněcké oblasti probíhají už několik měsíců těžké boje.

Dobytím Soledaru se ruské jednotky nebezpečně přiblížily k nedalekému Bachmutu. K místu, kde teď umírá na obou stranách konfliktu nejvíce vojáků.

Reklama

Doporučované