Hlavní obsah

Video z Dnipra: Zachránit syna, nebo pacienta? Těžká volba pro matku

Svět bez obalu: Nadja Jarošenková byla v práci, když Rusové zaútočili na její dům. Doma zůstal její dvanáctiletý syn. Video: RFE/RL

 

Reklama

Když 14. ledna zasáhla ruská raketa obytný dům v Dnipru, stála dětská anestezioložka Nadja Jarošenková před mučivou volbou: běžet domů a zachránit svého dvanáctiletého syna, nebo zůstat na operačním sále se svým pacientem.

Článek

„Seděl jsem zrovna v kuchyni, když se na mě zřítila zeď. Pamatuju si jen záblesk a jak na mě letělo okno. Všude najednou byla spousta kouře a popela,“ vzpomíná na daný okamžik malý Rostyslav.

Jeho matka Nadja byla zrovna v práci, když se dozvěděla o útoku na dům.

„Volal mi v prvních minutách tragédie. Křičel, že okna a dveře jsou rozbitá a on kvůli kouři nic nevidí. Nemohl ani pořádně dýchat,“ popisuje tragické události Rostyslavova matka a dodává, že pro ni volba, zda zůstat s pacientem, nebo jít zachránit svého syna, byla nesnesitelná.

A v ten okamžik jí zavolal synův sportovní trenér.

„Zeptal jsem se jí, jestli je doma, a ona odpověděla, že ne, ale že Rostyslav ano,“ vzpomíná na lednové události Jurij Vasetskij.

Trenér se okamžitě vydal k poničenému domu, kde byl uvězněn Nadji syn.

„Vydal jsem se do toho domu. U domu stála zaparkovaná auta, která hořela a následně začala vybuchovat. Všude byla spousta střepin a na zemi kusy cementu. Přemýšlel jsem, jak dostat Rostyslava ven. Přelezl jsem parapet a uviděl bezpečnostní mříže na okně. V tom jsem zahlédl v jednom z bytů další matku s dítětem. Nemohl jsem je tam jen tak nechat,“ říká Vasetskij.

Útok na Dnipro

Rusové o víkendu opět zaútočili na energetickou strukturu, zasáhli přitom devítipatrový obytný dům v Dnipru. Pod troskami je stále uvězněno asi 40 lidí, podle starosty však zřejmě nikdo nepřežil.

V ukrajinském Dnipru zahynulo několik desítek lidí po zásahu obytného domu. Okolnosti nasvědčují tomu, že Rusko mířilo na jiný cíl. Ale zbraní, která je notoricky nepřesná a už několikrát zabíjela nevinné.

Nakonec se mu podařilo zachránit jak matku s dítětem, tak najít i Rostyslava.

„Vlezl jsem rozbitým oknem do obýváku a následně se dostal do haly. Všude byl kouř a prach. Najednou jsem viděl chlapce, jak se snaží dostat ke schodišti. Podařilo se mi ho dostat do průrvy, kterou vytvořily stěny zříceného schodiště, kde byl v bezpečí,“ popisuje záchranu trenér.

Nadja si myslí, že její syn přežil jen díky tomu, že ji neposlechl.

„Měl jít na hodinu ukrajinštiny. Říkala jsem mu, aby si pospíšil. Už měl na sobě bundu, ale ignoroval všechno, o co jsem ho požádala, protože v kuchyni sledoval videa na TikToku. To mu nakonec zachránilo život. Kvůli bundě mu nebyla zima a zároveň ho ochránila před sklem a střepy,“ myslí si jeho matka.

Oba nyní bydlí u přátel, ale i po raketovém útoku chtějí ve svém rodném Dnipru zůstat.

Reklama

Doporučované