Hlavní obsah

Video: V kyjevské nemocnici ošetřují ukrajinské i ruské vojáky

Svět bez obalu: V nemocnici ošetřujeme ukrajinské i ruské vojáky. Video: RFE/RL

 

Reklama

Kyjevské nemocnice poskytují nepřetržitou zdravotnickou péči každému, kdo tam přijde a kdo ji nutně potřebuje. Platí to i pro ruské vojáky. Reportéři Rádia Svobodná Evropa navštívili jednu z nich.

Článek

„Nejsem si už jistá, jestli k tomu došlo třetí, nebo pátý den války, ale měli jsme tu zraněného ruského vojáka, o kterého jsme se starali. Byl napojen na ventilaci. Zachránili jsme ho a když se probudil a my se ho zeptali, proč na Ukrajinu přijel, tak nám řekl, že sem přišel bojovat za Rusko,“ sděluje v reportáži tamní lékařka.

Nemocnici teď pomáhá i řada dobrovolníků, někteří z nich jsou Rusové. „Mou zbraní je teď mop, protože nemocnice musí být čistá,“ říká jedna z místních dobrovolnic a dodává: „Jsem stoprocentní Ruska od narození. Narodila jsem se v ruském městě Civilsk v Čuvašsku. V roce 1992 mě ale práce zavedla do města Doněck a od té doby žiju na Ukrajině. Mám i ukrajinské občanství. Válku zažívám už podruhé. Poprvé to bylo během takzvaného ruského jara v Doněcku. Rusko mě tam přišlo tzv. ‚osvobodit‘ od mého bytu a od skvělé práce, kterou jsem milovala. A kvůli událostem v Doněcku jsme se s manželem museli přestěhovat do Kyjeva a začít tady žít zase od nuly. Po osmi letech jsme se tu usadili. Všechno bylo v pořádku a teď je tu další ruské ‚osvobozování‘. Chtějí mě znovu připravit o práci i o domov. Bombardují mě, člověka se stoprocentní ruskou krví.“

Další z dobrovolníku se chtěl přihlásit k tamní územní obraně, ale pro velký zájem už neměli volné místo. „Nejdřív jsem se chtěl přihlásit k územní obraně. Ale tři různé útvary mi řekly, že už mají dost lidí a že je tu spousta lidí, kteří umí zacházet se zbraní a já jsem jen nováček. Nikdy jsem nedržel v ruce zbraň, a proto budu muset na nějakou příležitost dlouho čekat. Tak jsem se rozhodl, že půjdu dělat dobrovolníka do nemocnice. Dělám tady sanitáře,“ vysvětluje dobrovolník, jak se ocitl v nemocnici.

Mnoho zaměstnanců vzalo do nemocnice celé své rodiny. „Tohle je suterén nemocnice, tady spí personál a jejich rodiny. Pojďte. Tady můžete vidět, kde spí naše děti,“ ukazuje v reportáži lékařka. Někteří zdejší lékaři se snažili o současné situaci na Ukrajině hovořit i se svými kolegy v Rusku. A s jakým výsledkem? 

„V Rusku už asi nemáme přátele. Ale máme komunitu lékařů, se kterými komunikujeme. Informujeme je o tom, co se v naší zemi skutečně děje,“ říká jeden z lékařů. „Jak na to reagují?“ ptá se reportér. „Podporují nás…, aspoň slovně,“ odpovídá kyjevský lékař. „Tohle je válka, skutečná válka. Pořád zadržuju slzy a víte proč? Protože když budu plakat, tak začne brečet i moje dítě. Já jen chci, aby ta válka už skončila,“ říká lékařka, která přitom objímá přitom svou dceru a dodává. „My vyhrajeme. Máme jen dvě možnosti – buď vyhrajeme, anebo Putin prohraje.“

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované