Hlavní obsah

Byla nadějnou fotbalistkou, pak přišlo zranění. Teď sbírá úspěchy v golfu

Hostem Ušáku byla Kristýna Napoleaová.Video: Jaromír Bosák , Seznam Zprávy

 

Reklama

Měla nadějně rozjetou fotbalovou kariéru, kvůli zranění kolene ale musela skončit. U sportu zůstala a začala se věnovat golfu, kde přicházejí první úspěchy. Hostem Ušáku byla Kristýna Napoleaová.

Článek

Kristýna Napoleaová je neobvyklý sportovní talent. Možná nechybělo moc a mohla sbírat tituly v ženské fotbalové lize v dresu Sparty Praha a postupem času si vysloužit i zajímavé a dobře placené zahraniční angažmá. Měla k tomu velmi dobře našlápnuto, vždyť patřila do kádru mládežnických reprezentací. Jenže proti fotbalové kariéře byla kolena. Přišly bolesti i následné operace a s kariérou vázanou na fotbalový míč byl utrum. Pravda je, že ne každému stoperovi se podaří rozloučit se s aktivní kariérou tím, že v reprezentačním dresu musí sáhnout po zákroku, jehož důsledkem je červená karta a vyloučení.

Hlavní témata Ušáku s Kristýnou Napoleaovou

02:02 – Stýská se jí po fotbale?

04:01 – O etapě fotbalové rozhodčí

05:06 – O golfových začátcích a jak využila zkušenosti z fotbalu

08:35 – Jak vyhodila caddieho

12:27 – O úspěchu na turnaji v Saúdské Arábii

17:15 – Jak zkoušela ragby

18:34 – O studiích ve Skotsku

20:46 – Je golf sportem pro smetánku?

23:12 – O svém golfovém týmu

24:52 – Jak prodala auto, aby mohla hrát

28:43 – Jak bude vypadat další část sezony

Na celý díl se podívejte ve videu v úvodu článku.

Když opomineme tenis, který Kristýna také hrála, po konci hráčského fotbalového snu to ještě na dva roky zkoušela jako fotbalová rozhodčí. Nutno podotknout, že se jí dařilo, ale studium v anglickém Northamptonu znamenalo tečku za pobíháním s píšťalkou. V té době už hrál jasný prim v Kristýnině životě golf.

Je opravdu neobvyklé, když se někdo po třech a půl letech golfového tréninku stane profesionálem, navíc za další necelé dva roky se dokáže prosadit mezi nejlepší na skvěle dotovaném a špičkově obsazeném turnaji nejvyšší ženské evropské túry. Nedávno obsadila v Saúdské Arábii druhé místo a překvapila tak jak spoluhráčky, tak odbornou veřejnost.

Tomu, že uspěje, Kristýna hodně věřila a věří. O tom svědčí fakt, že jelikož neměla dost peněz na pokrytí letošní sezóny, prodala před jejím startem své auto. Ono to vůbec není jednoduché, prát se o místo na slunci v golfovém světě. Jako hráč si platíte úplně všechno. Tedy letenky (cestuje se po celém světě – Keňa, Jižní Afrika, Austrálie, Blízký východ, pochopitelně Evropa…), ubytování, trenéry, mentálního kouče, caddieho a celou řadu dalších souvisejících věcí. Rozpočet na jeden rok se pohybuje v milionech korun. Proto Kristýna ví, že i když v Saúdské Arábii vydělala více jak milion a dvě stě tisíc korun, že bez sponzorů se neobejde, a i tak ještě zdaleka nemá jistotu, že má sezonu zajištěnou až do jejího konce. Nejlepší cestou je samozřejmě přidat ještě několik umístění v první desítce a bude po starostech.

V nejnovějším díle Ušáku se mimo jiné můžete dozvědět, jak Kristýně pomohl fotbalový trénink při golfové hře, jaké to bylo, když ji na studiích v Anglii spolužačky přemluvily k tomu, aby si s nimi zahrála ragby. Zároveň jsme mluvili o tom, jak je důležité mít kolem sebe ty správné lidi a jaké to je na hodinu propustit svého caddieho, který během turnaje a přípravy na něj neplní své povinnosti. Probrali jsme i výhodu studování přímo v golfové Mekce, tedy ve skotském St. Andrews. Kdo z golfistů by si nechtěl zahrát veleslavný Old Course, dějiště mnohých – i toho letošního – ročníku britského The Open? Jaký názor na toto hřiště má Kristýna Napoleaová? Stačí si pustit Ušák číslo 207.

Více naleznete v úvodním videu. Další díly Ušáku můžete zhlédnout zde.

Pořad Ušák vychází na Seznam Zprávách v premiéře každou neděli v 17:00.

Reklama

Související témata:

Doporučované