Hlavní obsah

Z Pardubic do USA. Brankářka Beránková se chce věnovat fotbalu i zubařině

Hostem Ušáku byla fotbalistka Bára Beránková.Video: Jaromír Bosák , Seznam Zprávy

 

Reklama

Chytá ženskou fotbalovou ligu za Pardubice, odkud se dostala do reprezentačního výběru devatenáctek. Po úspěšné maturitě ji čeká nová výzva. Chystá se studovat v USA, konkrétně v Massachusetts. Hostem Ušáku byla Bára Beránková.

Článek

Za pár dní čeká Báru Beránkovou vrchol její sportovní kariéry. Na severu Moravy se bude hrát mistrovství Evropy fotbalistek do devatenácti let. Český výběr rozhodně nepatří mezi favority. Bára dobře ví, že na jejích výkonech bude velmi záležet. Je totiž brankářkou národního týmu.

Dá se předpokládat, že se v jednotlivých utkáních se soupeři typu Španělsko v žádném případě nudit nebude. Pro český výběr by mělo být úspěchem, když se mu podaří uhrát třeba remízu. Přece jen, v mládežnických kategoriích má v současnosti český ženský fotbal co dohánět.

Hlavní témata Ušáku s Bárou Beránkovou

01:22 – Jak jí dopadla maturita

02:33 – Proč si vybrala fotbal

04:10 – Jak si stojí český ženský fotbal

07:29 – Jaké to je hrát fotbal s kluky

9:12 – Jak stíhá tenis s fotbalem

12:10 – O studiích a fotbale v USA

15:40 – Jak spojí studie v USA s fotbalovou reprezentací

17:07 – Jak ji baví chytat a jak trénuje

18:06 – O finanční situaci ženského fotbalu v Česku

20:02 – Jaké to je dostávat výprasky od pražských S

23:30 – Jaký má fotbalový vzor

25:09 – Jak je na tom s angličtinou a jestli se vrátí do Čech

27:40 – Co cítí, když hraje na hřišti česká hymna

29:20 – O emocích při sportu

30:55 – Kam jede na prázdniny

Na celý díl se podívejte ve videu v úvodu článku.

Bára Beránková je tak trochu zvláštní úkaz. Nejenom, že se věnuje brankářskému řemeslu, zároveň hraje i tenis a v neposlední řadě je výbornou studentkou. Což s sebou nese blížící se změnu v životě mladé slečny. Chystá se totiž studovat ve Spojených státech, konkrétně v Massachusetts. Prozatím má namířeno ke kariéře lékařky, nejvíce jí láká zubařina. Na novou zkušenost se velmi těší. Je výtečná angličtinářka a podle svých vlastních slov tak trochu šprt, tudíž by neměla mít problém se zvládnutím studia.

Bude tedy muset na nějakou dobu opustit české fotbalové prostředí. Ale právě fotbal je jedním z důvodů odchodu do USA. I díky němu získala stipendium a měla by se mu věnovat kromě studia na plný úvazek. Zároveň počítá s tím, že bude k dispozici reprezentačním trenérům pro budoucí srazy a mezistátní utkání. Na severoamerickém kontinentu má ženský fotbal úplně jiné postavení než v Česku. Je nesmírně populární, zápasy jsou hojně navštěvovány, média se předhánějí v referování o samotném fotbale i hráčkách.

Bude to rozdíl ve srovnání s tím, na co byla Bára zvyklá v domácí soutěži. Říká, že jakés takés podmínky na úrovni poskytují jen Sparta, Slavia a Slovácko, jinak ženský fotbal živoří ve veskrze amatérských podmínkách. Sama, ač rodačka z Hradce Králové, chytala do konce tohoto ligového ročníku za Pardubice, které se ovšem s nejvyšší soutěží loučí a míří po sestupu o patro níž. V nejnovějším díle Ušáku vypráví Bára o tom, jaké to je nastupovat proti nejlepším českým týmům, které skupují všechny talentované hráčky z ostatních klubů a ty potom pochopitelně nejsou konkurence schopné.

V červeném křesle hovořila Bára Beránková i o tom, jestli má nějaký vzor mezi muži-brankáři, jak dokázala stíhat trénovat a hrát tenis i fotbal na různých místech. Můžete se dozvědět, jestli plánuje po studiích zůstat ve Spojených státech a jak to má s nervozitou, když stojí proti nejlepším domácím fotbalistkám. Ušák 214 je připraven.

Více naleznete v úvodním videu. Další díly Ušáku můžete zhlédnout zde.

Pořad Ušák vychází na Seznam Zprávách v premiéře každou neděli v 17:00.

Reklama

Doporučované