Hlavní obsah

Vybere peníze na stavbu, pak zmizí. Dluží už miliony a bydliště má na úřadě

Jihočeský podnikatel Jakub Kadlec vybírá statisícové zálohy, ale materiál nedodá.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Podnikatele obviňují jeho zákazníci z podvodu. Tvrdí, že z nich vylákal statisícové zálohy, slíbený stavební materiál ale nedodal a domluvenou práci neodvedl. Několik zakázek již prověřuje jihočeská policie.

Článek

V době, kdy ceny stavebního materiálu rostly, a navíc se dal obtížně získat, slíbil jistý Jakub Kadlec řadě lidí na jihu Čech, že ho sežene a stavební práce i provede. „My jsme v létě 2021 potřebovali materiál na stavbu domu, tehdy nebyl k sehnání. Doslechl se o tom pan Kadlec a nabídl manželovi, že je schopný ho přes své kontakty zajistit a ještě za výhodnou cenu,“ vysvětlila paní Miroslava z Českých Budějovic.

Ve dvou platbách mu zaplatili 200 tisíc korun jako zálohu, ale slíbeného zboží se nikdy nedočkali. „Nejdříve byly výmluvy typu, že objednávka není kompletní, pak že jsou problémy s dopravou, pak že on je nemocný a rodina je nemocná – to už jsme věděli, že je něco špatně. Táhlo se to od září 2021 až do léta 2022, pak přestal komunikovat a zmizel ze světa,“ dodala paní Miroslava s tím, že se nakonec rozhodli podat trestní oznámení.

Podobnou zkušenost popisuje i Ukrajinec Vladyslav Frolov, který odešel do Česka v roce 2014 studovat a vedle toho už pátým rokem provozuje malý bar v centru Českých Budějovic. Když sháněl zedníka na rekonstrukci dalšího podniku, který měl v plánu otevřít na podzim 2021, doporučil mu jeho kamarád Kadlece.

Kadlec začal provádět drobné práce, které mu Vladyslav Frolov průběžně vyplácel. Vedle toho ale bylo potřeba udělat zásadní objednávky stavebního materiálu a vnitřního vybavení pro čajovnu v řádech statisíců. Kadlec tvrdil, že má díky dlouhodobé spolupráci u všech dodavatelů materiálu slevy, a že tedy bude výhodnější, když půjdou veškeré objednávky přes jeho osobu.

Postupně mu tak Frolov na základě vystavených faktur poslal 415 tisíc korun. „Potom se mnou začal jednat stylem ‚zdržela se objednávka, celá firma lehla na covid a nikdo nepracuje‘, pak že se s nikým nemůže spojit atd. Jen samé výmluvy několik měsíců,“ popsal situaci Vladyslav Frolov s tím, že se následně obrátil na právníka.

„Když jsme zjistili, že má Kadlec na sebe řadu exekucí, věděli jsme, že jít cestou civilně právní žaloby nebude mít žádný smysl. Proto jsme podali trestní oznámení. Z doslechu víme, že poškozených v podobné situaci je víc,“ řekl advokát Petr Švrček.

Seznam Zprávy hovořily ještě s dalšími třemi osobami, které podle svých slov zaplatily Jakubovi Kadlecovi vysoké částky, ale dodání materiálu či odvedení práce se nedočkaly. Šlo o zálohy ve výši 60, 160 a 300 tisíc korun. Tito lidé si ale přáli zůstat v anonymitě.

Velké exekuce a otec v zastupitelstvu

Osmatřicetiletý Jakub Kadlec byl ještě donedávna jednatelem a majitelem firmy WDGP Media Agency, tu však v prosinci 2022 zrušil Městský soud v Praze, protože společnost nezakládala do sbírky listin povinné účetní uzávěrky po celou dobu existence.

Kromě toho je na jeho osobu vedena řada exekucí. „Dle Centrální evidence exekucí je na Jakuba Kadlece vedeno šest exekucí. V úhrnné výši jde o částku 4,7 milionu korun,“ uvedla Eva Rajlichová, mluvčí Exekutorské komory.

Seznam Zprávy žádaly Kadlece o osobní setkání. Nejprve souhlasil, poté ale dva termíny zrušil. „Žádám o přesun naši schůzky, než mi opadne horečka. V sobotu jsem zalehl, čekal, že se to zlepší alespoň dnes, ale je ještě hůře,“ napsal SMS zprávu Kadlec ráno v den schůzky. Opět ráno v den náhradního termínu napsal: „Po dohodě s advokátem, a s ohledem na vyšetřování, vám jakýkoliv rozhovor poskytnout nemohu.“

Poslechnětě si novou podcastovou sérii:

Své podnikání provozoval Kadlec pod hlavičkou firem Imagine Interactive Works a Richwallend. Na ně fakturoval stavební materiál, který klientům nedodal. První z těchto firem je v likvidaci, druhá od roku 2020 nezveřejňuje žádné dokumenty. Jednatelkou a majitelkou obou těchto firem je Kadlecova družka Hana Blažková. Také ona se ale k podnikání Kadlece odmítla vyjádřit.

Kadlec má trvalé bydliště na městském úřadě v Českých Budějovicích. Jak ale zjistily Seznam Zprávy, ve skutečnosti bydlí v domě, který patří jeho nevlastnímu otci, podnikateli a zároveň zastupiteli Českých Budějovic za SPD, Janu Kadlecovi. Jeho jménem se Kadlec mladší podle zákazníků rád zaštiťuje.

Na dotaz Seznam Zpráv, zda ví o obvinění, která proti jeho nevlastnímu synovi vznášejí zákazníci, reagoval Kadlec starší podrážděně: „To je jejich problém, ne můj, to za prvé. Za druhé to není můj syn, ale syn mé manželky. A za třetí se Seznamem nechci mít nic společného.“ Poté zavěsil.

Na základě trestních oznámení od zákazníků se podnikáním Jakuba Kadlece v současné době zabývá i policie. „Případ je stále ve fázi prověřování, zatím není nic nového, co bychom mohli sdělit,“ uvedl pro Seznam Zprávy Jiří Matzner, mluvčí jihočeských policistů.

Tým Josefa Klímy

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Josef Klíma, Marcela Sobotková a Jaroslav Mareš.

Příběhy podvodů, neetického jednání, pohnuté lidské osudy i dosud neznámé okolnosti historických událostí. To jsou témata týmu Josefa Klímy.

Reklama

Doporučované