Hlavní obsah

Glosa: S válkou přišla drahota. Musíme přestat plýtvat a začít šetřit

Glosa Daniela Kroupy: S válkou přišla drahota – musíme přestat plýtvat a začít šetřit.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Pedagog a filozof Daniel Kroupa ve své glose rozebírá, jak se vypořádat s dnešní drahotou.

Článek

Jsme ve válce. Už delší dobu. Jenomže teď ji Rusko na Ukrajině rozpoutalo v té nejbrutálnější podobě.

Na Ukrajině umírají lidé, ale u nás se to projevuje drahotou. A ta drahota bude nějakou dobu trvat, protože vyhlídky na mír jsou nejméně pravděpodobné. To, čeho se snad podaří dosáhnout, bude příměří.

V této válce si mnoho západních elit uvědomilo, že Putinův režim se stále více podobá režimu fašistickému a že mír s ním není možný.

Ta naše drahota je způsobena částečně našimi vládami, které nedokázaly změnit nárůst cen bydlení. Ale za vše ostatní může ruský prezident Vladimir Putin a jeho režim. Na válku se připravovali tím, že přiškrtili a zdražili energie, a spolu s tím se zdražuje všechno.

My se budeme muset s touto drahotou vypořádat. Ti nejbohatší budou muset přestat plýtvat, ti střední se budou muset uskrovnit a naučit se šetřit. A ti chudí, ti si nepomůžou sami, těm budeme muset pomoci my.

Byl jsem hrdý na to, jak Češi dokázali díky své solidaritě shromáždit ohromné dary v případě tornáda na Moravě. Nyní jsem hrdý na to, jak Češi dokážou pomáhat Ukrajincům, kteří k nám přicházejí, a jak dokážou posílat pomoc i samotné ukrajinské armádě.

To, co nám pomůže nejvíce, ovšem je, když se vzájemná pomoc stane naším životním stylem. Pak se vyrovnáme se vším.

Celou glosu Daniela Kroupy si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 21:00.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované